Domácí soustružení

Hledání

Aktuality

Počet návštěv od 10.1.2012

statistiky

Koho volit

autor: Petr
24.8.2013 | Počet komentářů: 0 | přidat komentář>>

Tak už to vypadá, že se zase začínají blížit volby. V souvislosti s touto velkou politickou událostí se vždy vynoří spousta komentářů a blogů, které se zamýšlejí nad tím koho bychom vlastně měli volit. I teď už se začínají objevovat. Jejich souhrným znakem je, že vypadají většinou celkem rozumně, dá se s nimi souhlasit, ale při volbách se nedají dodržet.

Tak se v jednom komentáři můžeme dočíst abychom volili velké strany a malým se vyhnuli. Určitě v tom je dost pravdy - milion pravicových hlasů pro jednu stranu ji dá do ruky značnou sílu, zatímco tentýž milion rozdělený mezi deset malých pravicových stran znamená, že pravice je v háji.

Jenže současně v jiných komentářích se dozvíme že bychom si měli důkladně přečíst volební programy všech stran, a vybrat tu, jejíž program je nám nejbližší. Volby jsou o tom, abychom politikům řekli jak si představujeme další směřování země. Když u toho budeme taktizovat (třeba i na základě velikosti volené strany), tak vysíláme politikům nepravdivé signály. Tak si ODS mohla myslet že dělá všechno dobře, i když ji voliči volili jen proto, že nechtěli své hlasy rozptýlit mezi malé strany. Na tom určitě něco je, jenže jak tohle pravidlo dodržet současně s tím prvním - i když jsou obě rozumná?

Další komentáře varují před tzv. spasiteli - tedy novými stranami, které vzniknou těsně před volbami, vrazí velké peníze do marketingu a jsou obvykle seskupeny kolem jedné známé osobnosti. Jejich program bývá dost rozbředlý, aby se s ním mohl identifikovat kdokoli, historii strana žádnou nemá, a proto není jasné jak se po získání moci bude chovat. Jenže není tahle nejistota lepší než jistota jakou máme u velkých zavedených stran - že se budou chovat tak jak nechceme? Třeba takové Babišovo ANO vypadá jako uskupení určené k vyšlapání cesty k moci pro svého šéfa. Máme se bát, že jakmile se dostane k moci, bude postupovat podobně jako Hitler nebo komunisté? A nebo spíš se máme těšit že se během jednoho volebního období dokonale znemožní, ale předtím stihne rozházet dosavadní politické vazby a trochu ten začpělý politický rybník rozvíří?

Tak co s tím? Všechny rady jsou rozumné a jedna jde proti druhé. Každý se holt musí rozhodnout sám za sebe, bez ohledu na moudré komentáře. Já jsem usoudil že volit by se měla ta strana, která je mi nejvíc sympatická, bez ohledu na její velikost. Takže budu volit Stranu svobodných občanů. Ne že bych byl přesvědčen, že jsou nějací schopní politici, ale zato jejich program se mi líbí. Podobný by měla mít ODS, jenže ta už začala dávat přednost socialismu. Tím, že je zvolím, dám možná politikům signál že na pravicových myšlenkách pořád ještě někomu záleží.


Komentáře

Autor:
E-mail: