Domácí soustružení

Hledání

Aktuality

Počet návštěv od 10.1.2012

statistiky

Koho budu volit

autor: Petr
23.10.2013 | Počet komentářů: 6 | přidat komentář>>

Volby jsou už skoro tady, tak cítím potřebu vyjádřit svoje preference. Doufám že tím třeba pomůžu nějakému nerozhodnutému čtenáři.

Tedy jako první odmítám levicové strany - Paroubka, ČSSD, Zemanovce atd. S těmi mám naprosto neslučitelné vidění světa. Jejich vláda bude mít za následek ještě větší zadlužení než jaké máme teď.

Velmi silnou nedůvěru mám ke stranám na středu. Když někdo tvrdí že není ani levice ani pravice, tak nemá žádnou myšlenku a nechce to přiznat. Nota bene pár středových (nebo "neurčených") stran vzniklo jednorázově jednoúčelově kvůli těmto volbám, a není vůbec známo co budou dělat, když budou zvoleny. Řadím sem i Babišovo ANO a Okamurův Úsvit, které vznikly jako fankluby svého lídra, a kromě jeho osobnosti na nich v podstatě nezáleží.

Takže zbývají strany napravo. Typickou pravicovou stranou by měla být ODS, jenže není. Ve vládě byla a zvyšovala daně jako všichni ostatní. Žádnou vysloveně pravicovou aktivitu jsem od nich neviděl, zato levicových až až.

TOP09 je něco podobného, ještě s tím, že se velmi nepěkně chovala ke koaličním partnerům. Kalousek se může chlubit tím, že ozdravil veřejné finance, jenže ona to taková sláva není. Docílil maximálně toho, že dluh nevyrostl o tolik, o kolik býval mohl. To není žádné ozdravení, je to jako kdybychom nemocnému řekli, že v důsledku naší intenzivní léčby nezemře dnes, ale až za týden. Taky mi vadí jejich silná vazba na EU.

Suverenitu Jany Bobošíkové volit nebudu, i když ji doporučil Václav Klaus, kterého si vážím. Bobošíková není dvakrát důvěryhodná osoba, a člověk by řekl že bude hlásat cokoli, jen když ji to vynese k moci. Nejsem si jistý jestli to od Klause nebyl taktický tah - ví, že má nemálo zapřisáhlých odpůrců, které proti podpořené straně spolehlivě poštve. Jestli to taktický tah nebyl, tak holt už ke stáru není takový, jaký býval. To se stane každému.

Takže strana, kterou budu volit, jsou Svobodní - tedy Strana svobodných občanů. Jsou sice malí a preference jim moc nadějí nedávají, ale jako jediní mají program i lidi, se kterými se dokážu ztotožnit. Neslibují nesmysly, nevykřikují populistické výkřiky. Jde o malou stranu, ale nikoli novou, sleduji je už několik let. Takže je letos budu volit, i proto, že volby na "menší zlo" v podobě ODS nebo TOP09 se předtím moc nevyplatily.


Komentáře

Autor:
E-mail:
29.10.2013 | Stenly911
Tak už máme po volbách a zdá se, že pravice i levice ztratili část hlasů, kterou naopak získali ty strany středu, to je Okamurův Úsvit, Babišovo ANO a Lidovci(kteří podle mě patřej do středu, protože je jim jedno, jestli jedou do leva nebo doprava, hlavně že jsou u moci). Asi to ukazuje, že pravici i levici přestávaj lidé už věřit, a ani je nezajímá, kdo má líp rozpracovaný program. Jsem jen zvědavej, kdo a jak se v politice předvede, zatím to vypadá, že Babiše nezajímá nic jiného, než otrávit pomocí GMO co nejvíce lidí(sám to přiznal, když se jednou opil a začal se chlubit před novináři, navíc se nedávno spojil s firmou Mosanto, jedničkou ve světě přes GMO plodiny) a taky co nejvíce uchopit moc nad jinými(přoč by jinak chtěl být ministrem financí, když jde o jasný střet zájmů. A co se týká Okamury, moc o něm v TV nani na netu nemluvěj(ani se nedivím, svým požadavkem na na zákon o referendu si asi dost politiků proti sobě už popudil). No tak uvidíme, jak se to bude nadále vyvíjet...
reagovat
29.10.2013 | Petr (kavan.petr@seznam.cz)
Lidi už volební program nezajímá, mně taky ne, a to proto, že ho po volbách stejně nikdo nedodrží. Důležití jsou lidé a celkové směřování strany - tihle budou zvyšovat dávky, tihle zase snižovat daně ...

Babiš se bude muset vyrovnat s tím, že svoje předvolební sliby bude muset začít plnit. Vypadá to že s tím nepočítal. Ohledně GMO mám jiný názor, není mi známo že by GMO potraviny kdy někoho otrávily. GMO je něco jako šlechtění nových kultur, jen jiným způsobem. Způsob právem budí pochybnosti a proto je každá nová odrůda důkladně testována - nikdo nechce zabíjet lidi. Je pravda že přesto to může mít následky, o kterých teď nevíme, a které se projeví až po dlouhé době. Nicméně GMO má určitě pozitivní důsledky, které jsou okamžité a jednoznačné - větší výnosy, menší nutnost chemického postřiku (rostliny jsou přirozeně odolné proti místním nepřátelům, není nutné používat insekticidy) a podobně. My můžeme vesele proti GMO bojovat, protože se rozhoduje jen o to, jestli budou Babišovy rohlíky o 0,5 Kč dražší nebo levnější. V oblastech, kde hrozí hlad, je ale nutné využít každou možnost, a tam GMO rostliny zachraňují životy.

Možná se časem ukáže že GMO byla chyba. Ale teď to zhodnotit nemůžeme, a byla by hloupost nevyužít možnosti, které nám to dává.


reagovat
1.11.2013 | Stenly911
Ohledně škodlivosti GMO se toho dá najít docela dost(dokonce i publikovaných vědeckých výzkumů), někde sem narazil dokonce na stránku, kde on line lze pozorovat krysy, kterým je podávána GMO strava....No za sebe můžu říct, že když sem to viděl, tak se tomu snažím vyhýbat a jíst stravu co nejvíce z domácích zdrojů.
reagovat
5.11.2013 | Petr (kavan.petr@seznam.cz)
Ještě jedna věc - když je to GMO, tak to ještě neznamená, že by to současně nemohla být místní plodina vypěstovaná pěkně postaru a bez hnojiv a pesticidů.

GMO je zcela správně neustále pod dohledem a přísnou kontrolou, protože je to relativně nový způsob "šlechtění", který by opravdu mohl mít vážné následky. Však taky díky tomu si mohu být jistý že to, co se už nějakou dobu komerčně pěstuje, je v pořádku.
reagovat
5.11.2013 | Petr (kavan.petr@seznam.cz)
Se zpožděním ... Video s krysou jsem neviděl, nicméně předpokládám že takových testů a chcíplých krys bylo mnohem víc. O tom je právě to testování, zjednodušeně řečeno když na to chcípne krysa, tak to nedáme lidem, a budeme vyvíjet nějakou jinou odrůdu. Články o GMO jsem četl, pohledy z obou stran, a příkláním se k tomu, že to lidi neotráví. Že je článků hodně vcelku nic neznamená, píše o tom kdejaký aktivista, stejně jako třeba o evropské politice ochrany klimatu. U nás s našimi zemědělskými přebytky zatím GMO plodiny nejsou nutné, ale v jiných oblastech už je to jinak; a GMO plodiny tam můžou zachraňovat životy i přírodu současně.

Nic to nemění na tom, že i já mám radši místní potraviny a tradiční přístup k zemědělství. Jenže to si můžeme dovolit my dnes a tady u nás. Kdyby tady hrozily hladomory, tak bych si ten luxus dovolit nemohl a ládoval bych se GMO chlebem až by mi lupalo za ušima.

reagovat
24.10.2013 | Stenly911
No co se týká voleb, tak věřím, že kdyby vážně měli něco změnit, tak už je dávno politici zakázali. Proto asi letos nejdu k volbám, nicméně budu fandit Okamurovi, aby to dotáhnul tam , kam to slíbil v případě svého vítězství. Nicméně mám obavu, že se při sčítání (když ne všude, jistě ve městech)bude podvádět a že se tak do vlády dostanou ti samí šmejdi typu kalouska...
reagovat