Domácí soustružení

Hledání

Aktuality

Počet návštěv od 10.1.2012

statistiky

Vyhazování potravin

autor: Petr
10.11.2013 | Počet komentářů: 0 | přidat komentář>>

Ještě před volbami se v novinách objevila zajímavá zpráva. Šlo v zásadě o to, že supermarkety, pokud chtějí neprodané potraviny darovat potřebným prostřednictvím charity, z toho musí zaplatit darovací daň v hodnotě nějakých 15% ceny. Jelikož vyvežení potravin na skládku je levnější, supermarkety jsou nuceny potraviny likvidovat i kdyby se ještě mohly využít. Lidovky.cz se těsně před volbami na toto zeptaly několika významných politiků z různých stran. Všichni v podstatě uznali že jde o pitomost, a do jednoho slíbili, že když budou zvoleni, tak to napraví.

Můžeme z toho vypozorovat několik věcí (tedy krom toho, že politici před volbami slíbí cokoli):

1) Ani jeden z politiků neměl o takovém nesmyslu v zákonech ani tušení. Neobracejme nad nimi oči v sloup - on o tom ani nemohl vědět. Není v silách žádného člověka aby znal jenom ta nařízení, která se přímo jeho bezprostředně týkají. Jak by politik mohl znát to, co trápí jen tu a tam nějakého toho lidumilného manažera obchodu s potravinami?

2) Podobných nesmyslů je v zákonníku spousta, a tyto nesmysly nebudou nikdy řešeny. Politici o nich nevědí. Když vědí, nejde o prioritu - netočí se v tom moc peněz (z pohledu státního rozpočtu), dotýká se to jen malého množství lidí. Neupozorňuje na ně nikdo důležitý. Co je to proti zákazům žárovek, dotacím na solární panely, nebo zavírání dolu Paskov? Je zcela logické že se naši poslanci drobnostmi nezabývají, je pochopitelně důležitější si nejdřív vyřešit ty zásadní problémy. Jenže ty drobnosti zasahují společnost ve velkém, a tím takzvaně "snižují konkurenceschopnost". Plýtvá se o něco víc než by mohlo, živnostníci musí odvést o něco víc neplacené práce, než by bylo nutné, kvůli tomu dají práci o něco méně zaměstnancům ... každá jednotlivá drobnost není téma pro politiky, protože její náprava nic moc nevyřeší - pořád tam zbyde hromada jiných drobností. Ale v celkovém součtu mají tyto drobnosti už nemalý dopad.

3) Ti politici, kteří se o něco více vyjádřili ke způsobu řešení, navrhovali něco jako "výjimku z daňové povinnosti pro darování potravin supermarketem". Tedy nějaký jeden dva řádky, které se do zákona přidají. Jinými slovy, řešením bude další zesložitění zákona. Za pár let se objeví noví obchodníci, kteří si současnou "kauzu" s darováním potravin nebudou pamatovat; ti se možná do příslušných zákonů podívají, ale jednu výjimku v desítkách jiných je tak snadné přehlédnout! Zvlášť když je řeč zákonů tak nestravitelná a vy se musíte živit něčím jiným, než jejím čtením.

Druhá věc je, že nová výjimka se samozřejmě začne využívat k daňovým podvodům. Politici, aby to vyřešili, budou text výjimky dále ladit, vylepšovat a doplňovat. Výsledkem bude text už pro normálního člověka zcela nepochopitelný, který se navíc každou chvíli změní, takže každý menší obchodník nad tím mávne rukou, a řekne "než se snažit tohle pochopit, to se bez toho radši obejdu". Z výjimky se tak stane ryzí nástroj pro nepoctivce (kteří ji dokáží využít v jakémkoli znění), zatímco na poctivce nebude mít vliv. Za o něco málo lepší podmínky pro charitu zaplatíme ukradenými penězi a stovkami nových lidí, kteří se naučí, že dodržovat zákony není nutné.

Co z toho usoudit? Utvrdilo mě to v pochmurném přesvědčení, že situace v zákonech se bude neustále zhoršovat a tím stále více likvidovat schopnost člověka prospívat společnosti. Současná politika toto nemůže vyřešit, ať ve volbách vyhraje kdokoli. Je ovšem oprávněná obava, že to nakonec vyřeší nějaký místní Robbspiere nebo Lenin, za cenu hromady mrtvol. Zmiňované "drobnosti" v zákonech vadí především běžným lidem, a lidové revoluce mají tendence vynášet do čela diktátory tohoto ražení.


Komentáře

Autor:
E-mail: