Domácí soustružení

Hledání

Aktuality

Počet návštěv od 10.1.2012

statistiky

Konspirace

autor: Petr
16.11.2013 | Počet komentářů: 2 | přidat komentář>>

V diskuzích pod blogem jsme se už párkrát otřeli o různé konspirační teorie. Proto cítím potřebu se k nim vyjádřit trochu blíže.

Konspirační teorie se omílají hodně, a nějaká existuje na skoro každou událost. Jde v zásadě o úvahu, že událost se nestala souhrou okolností, ale byla řízena utajenou skupinou mocných a vlivných osob, které tak sledují svoje cíle. Konspirační teorie se mohou týkat současnosti (např. američané nikdy nepřistáli na měsíci), nebo budoucnosti (např. elity se snaží sterilizovat 90% lidstva).

Úspěšná konspirační teorie musí mít několik ingrediencí
1) Utajení. To je základem každé konspirační teorie - "věci nejsou takové, jak si myslíte". Někdo se vás snaží přesvědčit o tom a tom, ale ve skutečnosti to bylo nebo bude tak a tak. Ale utajuje se to.

2) Plán. Události se nestávají jen tak, někdo je z utajení řídí, protože chce dosáhnout svého cíle. Věci se nestávají jen tak, samy od sebe, ale proto, že je někdo v pozadí moderuje.

3) Mocní lidé. To jsou ti, kteří to všechno z utajení řídí. Jsou mocní většinou kvůli svému bohatství, a nebo kvůli své pozici (např. americký prezident).

4) Cíl. Každá konspirace musí nutně o něco usilovat. Konspirační teorie musí mít cíle tak trochu mystické, jinak nefunguje. Pokud řeknu "prezident Zeman se chystá proměnit naši Republiku na monarchii", tak to není pořádná konspirační teorie. Chybí ji mystická tajemnost. Taková teorie nezíská oddané stoupence.

Naproti tomu můžu říct "prezident Zeman se chystá ovládnout západní Evropu pomocí svých agentů, kteří do vodních zdrojů velkých měst sypou podivné chemikálie". A to už je teorie, která by měla šanci na úspěch. Mystičnost cíle konspirace je tu dána větším rozsahem (celá západní Evropa), agenty (ti jsou a priori podezřelí) a chemikáliemi (kterým nerozumíme, takže akceptujeme že můžou způsobit cokoli). Globální rozsah cíle je obecně používaný u většiny konspiračních teorií. Mystičnost lze dosahovat i dalšími způsoby - např. středověká teorie o židovských rituálech hanobení křesťanských hostií využívala mystičnost náboženskou.

5) Důkazy. Konspirační teorie potřebuje důkazy, i když není pravdivá. Pokud ale připustíme maximální míru utajení a plánu, pak se důkazem může stát skoro cokoli, zatímco vyvrátit ji není možné. Vezmeme například fotku z pařížského vodojemu, kde jeden pracovník v černých brýlích sype něco do hlavního rezervoáru. Taková fotka je důkazem že prezident Zeman se snaží otrávit vodu v Paříži. Každý kdo věřit chce, tomu uvěří. CO by tam ten člověk jinak sypal? A má na sobě černé brýle - jasný agent! A teď to zkusme vyvrátit. Zjistíme třeba kdo to byl, zajdeme za ním a uděláme rozhovor. Dozvíme se, že má zrovna zánět spojivek (proto ty brýle) a že v ruce držel špatně roztržený sáček čipsů, kterých mu pár do vody upadlo. Znamená to vyvrácení teorie? Nikoli - dotyčný mohl lhát, jasně že neřekne, že je agent. Uděláme tedy rozbor vody v rezervoáru, zjistíme tam stopové množství soli a bramborového škrobu. Vyvrací to teorii? Ani náhodou, jen to dokládá, že prezident Zeman vynaložil značné prostředky na zmanipulování chemické analýzy; případně si to agent pomocí čipsů jen zkoušel, aby tam příště mohl nasypat něco opravdu nebezpečného. Jak vidno, díky utajení se dokladem konspirační teorie může stát i tvrzení, které by ji mělo ve skutečnosti vyvrátit.

Konspirační teorie jsou tím pádem trochu podobné náboženství. Pokud jim věříme, tak důkazy o nich nacházíme na každém kroku. Jde jen o ten první impuls, abychom uvěřili.

Já konspiračním teoriím nevěřím, z principu. Jak něco začne vypadat jako konspirační teorie, automaticky k tomu přistupuji s hlubokou nedůvěrou. Konspirátorům se nezřídka nevysloveně připisují téměř mystické schopnosti, jelikož jsou schopni předpovídat světové události o několik kroků dopředu, svými cílenými manipulacemi ovládají jednání velkého množství lidí, A VŠECHNO JIM TO VYCHÁZÍ! Takové věci se ve skutečnosti nestávají. Druhá věc je, že do konspirace s globálním dopadem by muselo být zapleteno velké množství lidí, a za takových okolností je téměř nemožné, aby se konspirace neprovalila. Sebemocnější konspirátoři nedokážou zkorumpovat nebo ovládnout úplně všechny zúčastněné - ve větším kolektivu se vždycky najde aspoň někdo, kdo si uvědomí čemu napomáhá a přitom nebude uplatitelný. Považuji například za nemožné aby týmy vědců vyvíjely vražedné GMO plodiny a záměrně je dávali lidem k pěstování s cílem je poškozovat nebo zabíjet. Nevěřím že by to prošlo takto přes ruce vědců, politiků, zemědělců, zpracovatelů a spotřebitelů, a nikdo si ničeho nevšiml. To by fungovalo jedině pokud by potenciální negativní vliv plodin nebyl nikomu známý, a trvalo by dlouho, než by ho někdo objevil ... jenže to už by nešlo o konspiraci.

A dal bych moudrost na závěr - pokud se souhra událostí dá vysvětlit buď konspirací, a nebo něčí blbostí, pak je pravděpodobnější ta blbost.


Komentáře

Autor:
E-mail:
17.11.2013 | Stenly911
Hm, nacpal jsi do svého článku dost věcí, na které by se dalo dlouhodobě odpovídat, ale mohlo by to být celkem zbytečné. Tak zkusím jen pár bodů.
Nevm, jestli tvoje analýza vychází výhradně z logiky nebo většinově z logiky. V životě už jsem zažil pár věcí, které mi ukázaly, že svět rozhodně logický není(opět na dlouhou diskuzi). Proto ti navrhuji používat více intuici(ta tě nesklame, a navíc je to věc, kterou má každý, ale ne každý ji využívá). Jak ji používat se děti(aniž by to věděli)učí už ve školce.
Další věc, nad kterou by bylo dobré se zamyslet jsou třeba protokoly sionských mudrců(dá se to najít na netu i v češtině) a porovnat to s tím, co se děje kolem tebe(a taky by bylo dobré přitom dát na intuici).
Další věc, kterou bych doporučil si projít, jsou zákony vesmíru. Ty bytosti, které stojí v pozadí je moc dobře znají a proto vědí, že pravdu nemohou utajit, takže ji ani netají. Akorát že ji prezentují jinak. Trochu odobočím a řeknu ti, že hlupák vnímá zvuky, a inteligent zase obrazy(jen tak mimochodem , zkus se zamyslet a řekni, jak s člověkem komunikuje příroda). Stejně uvažují lidé, kteří stojí v pozadí, mají nás za méněcenné a méně myslící a věří tomu, že symbolika jim dává sílu a moc(no věřím tomu, že řada lidí na špičce pyramidy jsou v podstatě psychopati - zajímavý je, že to říká i jeden známý lékař - opět na dlouhoun diskuzi). Zase, pokud by někoho zajímalo něco více o té symbolice, doporučuji shlédnout tohle http://www.youtube.com/watch?v=-I72vfPMpX4&list=PL377F70B6DE265058
Bohužel, to poslední video, kde vysvětlovali podstatu toho všeho je už smazané, ale třeba budeš mít štěstí a najdeš ho jinde. Bohužel je tam řečeno i pár věcí, u kterých jsem na vážkách(třeba s tím rainmanem), zřejmě proto, že pravda se nejlépe schová mezi dvě lži, anebo, když už se říká pravda naplno, tak se prezentuje jako výmysl nebo lež. Docela dost věcí je taky pravda, která je ukázána v sci-fi filmech a seriálech.
Co se týká plánů lidí v pozadí(jako těch organizací je hodně, nejen třeba zednáři a ilumináti, ohledně iluminátů můžeš třeba zkouknout jejich karty a zkusit podumat nad tím, co maj v plánu viz zde http://www.911truth.ch/cards/illuminati_cards_ab.htm) je štěstím pro lidstvo, že řadu plánů ještě nestihly zrealizovat (nebo jim v tom bylo zabráněno) a můžeme jen děkovat kostruktivním silám vesmíru a lidem, kteří proti tomuto bojují(ale je jich málo, vlastně už z podstaty způsobu boje mezi dobrem a zlem, protože zlo se vždycky snaží proti dobru bojovat kvantitou a dobro zase čelí kvalitou jejich představitelů).
Co se týká pravdy, tak dneska je už skoro trestné ji říkat, zatím skoro každý, kdo se snažil pravdu říkat a měl úspěch, byl nejdříve zesměšněn, poté zdiskreditován a odsouzen nebo rovnou zlikvidován. Dokonce už dneska začínaj nějak jít i po autorech českých serverů, kde se probírají konspirace, i když je to většinou pod rouškou něčeho jiného. Jen pro příklad redaktor serveru osud.cz má zakázáno vystupovat v čt a soudí se kvůli názvu svého serveru(který přestože ho má registrován už 15 let, je neoprávněn používat), redaktor zvědavce zase byl obviněn kvůli šíření poplašné zprávy, redaktorovi Orgonetu zase bylo vyhrožováno fyzickou likvidací(teda spíše redaktorce), bývalý majitel czech news tv dokonce zničeho nic zjistil, že nemůže vysílat přes net, protže je blokován. Jeden z mála, kdo zatím z toho vyklouznul, je redaktor serveru Matrix 2001, který se rozhodnul přisoutpit na cenzuru a pracovat pro druhou stranu, což dal najevo svým obrazem.
Takže abych to shrnul, v konspiračních teoriích je také spousta nesmyslů stejně jako pravdy, doporučuji při jejich zkoumání používat intuici a zdravý selský rozum,(taky je dobré, pokud to dokážete se dívat na barvu aury lidí, kteří něco tvrdí) více přemýšlet, ověřovat si to a srovnávat, a v případě že něco zjistíš, je lépe si pravdu pro sebe ponechat a nekřičet ji na všechny.
reagovat
17.11.2013 | Petr (kavan.petr@seznam.cz)
No, tak tohle jsou přesně ty věci které nepřijímám. Tajné spolky rozhodně existují, to nepopírám, však jich v 18. a 19. století byly přehršle a pořád nějaké fungují. Bylo to tou dobou nějak módní. Jejich členové mohou být zhusta magoři (a nebo taky ne), kteří skutečně plánují nějaký ten globální zásah do světa s drastickými následky. Nicméně jsem přesvědčen že nemají tolik síly aby svoje destruktivní plány skutečně dlouhodobě realizovali.

Můžeme tvrdit, že třeba nacistické německo vzniklo a rozpoutalo válku kvůli vlivu tajných mystických společností na nejvyšší představitele státu. Jenže to schopnostem tajných společností nevystavuje zrovna dobré vysvědčení. Ano, ovládli jeden stát a rozpoutali válku, která byla hrozná. Jenže skončila za pět let jejich porážkou, zatímco byla naplánována tísiciletá globální říše. A i co se týče vlivu společností v počáteční fázi, tak takové terno to nebylo; Hitler se mohl opřít o jakoukoli jinou teorii, a němci by mu to stejně sežrali. Byli v mizerné hospodářské situaci a byli by rádi za každého spasitele, kdo by jim nabídl cestu ven. Za hlavního viníka války bych označil celkovou situaci, která prostě k něčemu takovému spěla. Samovolně a bez vlivu tajných společností.

Mluvit o "pravdě" je ošidné, protože vzhledem k předpokládanému utajení nelze žádnou konspirační teorii objektivně potvrdit. "Pravda" je tedy jen otázkou toho jak přesvědčivě ji autor říká. S konstruktivními silami vesmíru bych byl opatrný, mnohem pravděpodobnější je dobré, špatné, nebo jen nepředvídatelné chování lidí. Jednou máme svobodnou vůli, tak neházejme zodpovědnost na tajemné síly vesmíru.

Protokoly siónských mudrců jsem odjakživa považoval za podvrh. Debatovat o tom lze donekonečna, nicméně 1) židé jsou ze spiknutí obviňováni průběžně posledních cca 1500 let 2) Dosud v žádné židovské diktatuře nežijeme, naopak židé si vytrpěli z rukou ostatních horší věci než většina jiných národů. Jinými slovy - buď židé nekonspirují, nebo jsou zoufale neschopní.

Web osud.cz jsem poznal před pár lety v souvislosti s trutnovskou učitelkou, která tamním informacím propadla a postupně víc a víc je začala o hodinách předávat žákům. Mělo to až sektářské rysy, proto jsem si web prošel. Utvrdilo mě to v přesvědčení, že konspirační teorie může být na cokoli, a že mají k víře hodně blízko.
reagovat