Domácí soustružení

Hledání

Aktuality

Počet návštěv od 10.1.2012

statistiky

Globální ochlazení

autor: Petr
30.11.2013 | Počet komentářů: 0 | přidat komentář>>

Minulý týden manželka pustila televizi, kde na prima Zoom běžel jakýsi klimatlogický dokument. Neviděl jsem ho, jelikož jsem měl jinou činnost, ale byl jsem ve stejné místnosti a vše dobře slyšel. O čem to bylo?

První cca polovina dokumentu popisovala období malé doby ledové (cca 14. - 19. století). Dokument popsal jaké pokles globální teploty o pouhé 3 stupně způsobil drastické následky. Byly dlouhé zimy a velmi deštivá léta, zemědělci měli permanentní neúrodu a pohybovali se na hraně přežití. Dokonce ani přímořské národy nemohly získat sůl, protože na její vysušení z mořské vody prostě nebylo dost slunce. Nebylo pak možné potraviny konzervovat, ty se kazily a přispívaly k hladu. Celé se to zhoršovalo tím, že narůstalo množství ledu na pólech, čímž se planeta stávala lesklejší a víc slunečního svěla odrážela, a to zase způsobilo další ochlazování. Do toho přišly morové rány, které měly tak drastický dopad i díky tomu, že společnost byla už tak dost ohrožená ochlazením. Dokument s gustem popisoval na co všechno a jak moc se umíralo.

Když jsem toto slyšel (vykládané poměrně dramatickým hlasem, v podobném duchu v jakém se o pár let dřív varovalo před globálním oteplením), domníval jsem se, že jde o jakousi trucakci proti globálním oteplovačům. V televizi to dávali, protože přeci jen ktitika oteplování už začíná být trochu in. Nicméně následující polovina filmu mi vysvětlila jak je to doopravdy.

Takže dokument následně vysvětlil, že probíhá globální oteplování a proto tají ledovce. Tím se do moří dostává velké množství sladké vody, která změní lokální vlastnosti vody a v konečném důsledku zastaví či přehází oceánské proudění. Jelikož oceánské proudy jsou zodpovědné za transfer obrovského množství tepla, jejich zastavením dojde k ochlazení. A to bude mít drastické následky, kterým se věnoval zbytek filmu. Přímořské oblasti zmrznou, vnitrozemí
se promění v pouště. Zemědělství ve většině oblastí nebude možné, chlad zlikviduje velká města a v důsledku nedostatku potravin začnou kruté války. Opět bylo s gustem popsáno kde všude a jak se bude umírat, s tím, že ochlazená země uživí pouhé 2 miliardy lidí, oproti současným sedmi. V úplném závěru přišlo to, co už jsem tak trochu čekal: "Ještě máme trochu času s tím něco udělat, na poslední chvíli. Ale nesmí se to odkládat".

Bylo to až k neuvěření. Dobře si pamatuju že ještě před pár lety se vydávaly dokumenty, které stejně dramatickým způsobem popisovaly jak všude budou pouště v důsledku globálního OTEPLENÍ, jak budou zimy bez sněhu, vymřou lední medvědi a co všechno to způsobí. Museli to propagovat ti samí lidé, kteří teď varují proti ochlazování. Je možné že teď začnou beze studu panikařit lidi kvůli pravému opaku toho, čím je panikařili donedávna?

Dnes už jsme se poučili, dokonce i politici si začínají uvědomovat že všeobecná panika a sypání peněz do "klimatu" žádné dobré důsledky nemá, takže bychom nad tímto mohli mávnout rukou. Se shovívavým úsměvem si můžeme říct "holt skupina lidí spojila s klimatickým bláznění svoje kariéry, je to pro ně zdroj živobytí, tak se ho musí držet za každou cenu". Nic víc s tím ani udělat nemůžeme, ale uvědomme si přitom toto:

1) Před minimálně pěti lety byly vydávány dramatické vědecké práce, a na jejich základě vlády vyspělých zemí vynaložily neskutečné prostředky ke zvrácení domělého klimatického trendu. Nyní se ukazuje, že se vědci zmýlili, ale vynaložené prostředky už nelze vrátit zpět.

2) Dotyční klimatologové po zblbnutí celého kontinentu zaobaleně prohlásí "pardon, spletli jsme se". Budiž, stát se to může, tohle měli zvážit předem politici. Nicméně není možné vzápětí říct "ono se vlastně bude ochlazovat, ale teď už to je tutovka". Nikdo soudný jim to věřit nemůže.

3) Krásně se ukázalo že princip předběžné opatrnosti není správný. Úvaha "mohlo by to dopadnout špatně, tak proti tomu pro jistotu zakročme" vyčerpala nadarmo prostředky, které budu chybět, až nastane jistota že "to dopadne špatně".

4) To celé dohromady nám sebralo možnost se připravit kdyby náhodou opravdu měli vědci tentokrát pravdu a nějaká ta drastická klimatická změna by přišla. Je to stejný efekt, jaký se vštěpuje dětem od mala - když budeš občas volat o pomoc z legrace, nikdo už nepřijde když to budeš opravdu potřebovat.


Komentáře

Autor:
E-mail: