Domácí soustružení

Hledání

Aktuality

Počet návštěv od 10.1.2012

statistiky

Devalvace

autor: Petr
20.12.2013 | Počet komentářů: 2 | přidat komentář>>

Delší dobu jsem sem nic nepsal, jak jste si jistě všimli. Česká národní banka mezitím stihla vyvolat poprask svojí cílenou akcí na snížení hodnoty koruny. Už to proběhlo před delší dobou, v médiích to bylo propráno ze všech stran, takže asi nemá cenu k tomu dodávat svůj názor. Všichni víme, že tím dostali exportéři šanci víc vydělat, zatímco spotřebitelé importovaného zboží (třeba takových zbytečností jako jsou oděvy nebo potraviny) zaplatí víc. Odborníci se dohadují jestli pozitivní důsledky přečíslí ty negativní, příčemž jistý si, pokud se nemýlím, nemůže být nikdo.

Co k tomu dodat? Inu, šachování s hodnotou oficiální měny není nic nového, a státy to prováděly odjakživa. Zvlášť my češi máme ve své moderní histori celou sadu měnových reforem, takže bychom na to neměli zapomenout. Víte že cílenou devalvaci měny prováděli už přemyslovští vládci v ranném středověku? Státem vydávané mince tehdy přímo obsahovaly drahý kov, takže delvovat nebylo tak jednoduché, ale šlo to. Panovník prostě vypustil do světa "emisi" stejných mincí, ale se sníženým obsahem drahého kovu. Tato akce vzápětí sebrala hodnotu všem mincím, včetně těch starých, neošizených. Nebylo v moci obchodníků zjišťovat jaké složení má která mince, tak prostě nezbylo než nižší hodnotu akceptovat. Pro Přemyslovce bylo i toto zdrojem peněz pro financování nezbytných válečných akcí.

Neměli bychom zapomenout, ale zapomněli jsme (jak kdo, samozřejmě), a proto je dobré vzít poslední vcelku neškodný krok ČNB jako varování před tím co dalšího může přijít.

1) Peníze nemají samy o sobě žádnou hodnotu - ať je máte na účtě nebo v hotovosti. Hodnotu jim přiznává společnost, a stát ji může kdykoli změnit. Pokud nedůvěřujeme státu (což ponechám na osobním rozhodnutí každého), tak nemůžeme důvěřovat ani penězům. Ranně středověcí rolníci toto řešili tím, že získané peníze okamžitě utratili a nikdy si je nespořili. My máme v současné společnosti menší samostatnost a proto si podobný přístup jen tak dovolit nemůžeme. Přesto je ale dobré pamatovat, že je lepší si nedělat příliš velkou finanční rezervu, a radši přebytek do něčeho investovat. Málokdo má dost znalostí na to, aby si mohl dovolit úspěšně nakupovat zlato nebo podobné "záložní" komodity, můžeme ale vždycky najít něco v čem se vyznáme - můžeme koupit pozemek, nové stroje do továrny, dům, nebo (jako já :-) ) včelí úly. Stát může samozřejmě i fyzicky ukrást věci ve vašem vlastnictví, tím bychom ale vstupovali do zcela nové éry, ve které stávající pravidla stejně platit nebudou. Věřme že k tomu nedojde. Ukrást hodnotu penězům ovšem může bez obav i ten nejdemokratičtější režim.

2) Nezapomínejme na zadlužení státu. Můžeme říct "stát je zadlužený až po uši, ale já mám svoje finance v pořádku", ale intervence ČNB nám připomněla, že toto nás nemůže uklidnit. Zadlužený stát nebude váhat se šachováním s hodnotou měny (v nejdrsnějším případě měnovou reformou), po kterém se vaše úspory vypaří jako pára nad hrncem. V zadluženém státě jsou soukromé úspory určeny na odstřel. Poslední devalvace byla jen takové malé ťuknutí, ale chytrému napověz ... Pokud budeme pokračovat stejným směrem, tak k drastičtějším krokům určitě dojde.

3) Nepochopme akci ČNB jako pokyn k zadlužování, jelikož dlužníci mají v zadluženém státě lepší podmínky. Asi ano, ale zadlužení prostě nemůžu považovat za zdravý stav. Každý, kdo se zadluží, bude jen prohlubovat stávající nezdravou situaci. Národ plný dlužníků bude všemi deseti pro inflaci, která sice dlužníkům usnadní splácení, ale celou ekonomiku nakonec rozloží.


Komentáře

Autor:
E-mail:
21.12.2013 | Stenly911
Škoda, že není možný se vrátit zcela k bartrovým obchodům. I když možný by to bylo, pokud by veřejnosti byla dostatečně známa data o volné energii.
reagovat
21.12.2013 | Kaven (kavan.petr@seznam.cz)
Tak musím říct že dřívější vesnická vesnická ekonomika, která byla z velké části založena na vzájemné výměně, důvěře a solidaritě typu "já ti dneska pomůžu, protože zítra možná budu potřebovat pomoc já" by se mi líbila. Je pravda že to na vesnici částečně pořád zůstává, ale zdaleka ne tolik jako dřív.

Nelze nicméně pominout že peníze obchod hodně usnadnily a určitě přispěly k rozkvětu. Zrušit peníze bych nechtěl, ale musím je přijímat takové, jaké jsou. Můžu je používat, ale po akci ČNB si budu pamatovat že dlouhodobě jim věřit radši nemám.
reagovat