Domácí soustružení

Hledání

Aktuality

Počet návštěv od 10.1.2012

statistiky

Strážílkové

autor: Petr
25.2.2014 | Počet komentářů: 0 | přidat komentář>>

Tento týden byla dcera se školou na divadelním představení Strážílkové, a dostala tam zdarma i první číslo komixového časopisu Strážílkové. Chtěla ho pak přečíst, takže jsem se do toho podíval, a to, co jsem viděl, mě poněkud zarazilo.

Jedná se o zcela nové a ryze české pohádkové postavičky, jak tam výslovně několikrát upozorňují. Padoušští Slzálkové vypadají jako něco mezi duchem a vodníkem, a jejich cílem je sbírat slzy od dětí. Vnášejí do světa strach a zlo, aby slz bylo co nejvíc. Hodní Strážílkové vypadají podobně, jen jsou modří a usmívají se, a jejich cílem je zbavit děti strachu a tak se postavit Slzálkům. Vše, co se tam děje, je tak o strachu, doprovodný text je plný moudrostí typu "kdo se dokáže postavit zlu, zvítězí" a "moc Slzálků je nejsilnější v noci a slábne ve dne" a podobně.

Nic proti tomu - české pohádky i komixy můžou být fajn (vzpomeňte na Čtyřlístek!), téma dětí a strachu je stejně dobré jako každé jiné (i když se obávám že ho brzy vyčerpají, a i kdyby ne, tak od páté třídy nahoru to už nikoho nebude bavit). Dokonce by se dalo říct že pojetí je osvěživě "spirituální", a i když z každé stránky odkapává jen málo kamuflované poučování o šikaně a podobně, dětem to asi vadit nebude. Co mě na celém projektu - protože jinak tomu říct nelze - zaráží, jsou jeho ambice. Vydání prvního čísla Strážílků doprovází divadelní představení, které křižuje po vlastech českých a chodí na ně všechny školy. První číslo Strážílků se tam rozdává zdarma. Hned v prvním čísle jsou na zadní straně fotky nabízených čepic, triček a hrníčků s motivy postav Strážílků, dokonce se prodává rukavice Strážilka, která v příběhu hraje významnou roli (asi jako se po prvním filmu Pán prstenů začal prodávat Jeden prsten). Strážílkové mají web, kde se vyvěšují části komixu a píšou různé moudrosti. A krom jiného se tam (pro dopěláky) přiznávají že jejich cílem je vychovat sociálního člověka a zdůrazňovat etické hodnoty.

Zcela nové postavičky se zcela novým příběhem, a hned od prvního čísla se prodávají trička s jejich motivy? V době, kdy to celé nikdo nezná, a vůbec není jasné, jestli komix po pár měsících zase nezapadne? (čemuž bych se vůbec nedivil, protože postavy zase takoví sympaťáci nejsou, děj je divný a poučování až příliš okaté.) A co ta divadelní představení, na které masově chodí školy? Někdo do toho musel vložit nemálo peněz, ale kdo? Od začátku jsem čekal odkud na mě vybafnou hvězdičky Evropské unie, ale kde nic tu nic. Nenašel jsem ani nic jako "financováno ze zdrojů MŠMT", které bych podezíral hned po unii. Celý projekt o svých finančních zdrojích důsledně mlčí; což je zvláštní, protože s financováním z veřejných zdrojů bývá obvyklé se pochlubit. Na soukromý projekt to nevypadá, protože cílem zřejmě není vydělat prachy. Proti tomu bych nic neměl, ale časopis tak ani zdaleka nepůsobí, a pravděpodobně nic moc nevydělá. Že se nějaký utajený lidumil rozhodl vložit svoje bohatství do vylepšení etické výchovy našich dětí, to zní jako ta největší pohádka ze všech. Tak odkud to přišlo?

Pohrával jsem si i s myšlenkou že to může celé provozovat nějaké náboženské hnutí s cílem vychovávat si své budoucí členy, ale to je asi blbost, i když to jsou jedni z mála dalších, kterým by o duchovní směřování dětí mohlo jít. Nejpravděpodobnější je opravdu dotování z věřejných financí, a pak je opravdu dobře že to tají! Protože vydávat komixový časopis za státní peníze, to by byla opravdu drzost na n-tou. Náš stát už dokázal zprofanovat a na hlavu obrátit ochranu přírody, lidskou solidaritu, zodpovědnost či spořivost, pracuje i na likvidaci rodiny, a teď to bude zachraňovat komixem? Dobře, náš stát za to tak docela nemůže, je ve vleku doby a politici nemají nejmenší chuť se vzepřít, protože ji nemají ani ostatní občané. Ale přesto nevidím důvod proč bychom měli všichni sponzorovat vydávání komixu!

Pokud o tomto projektu někdo ví něco víc než se prezentuje oficiálně (na googlu jsem nenašel absolutně nic), budu rád, když mi to sem nebo do mailu napíše.


Komentáře

Autor:
E-mail: