Domácí soustružení

Hledání

Aktuality

Počet návštěv od 10.1.2012

statistiky

Zdravé potraviny

autor: Petr
29.10.2014 | Počet komentářů: 0 | přidat komentář>>

Názory na škodlivost různých základních potravin se neustále vyvíjí a od doby svého vzniku se několikrát obrátily úplně na hlavu. Mléko už v historii bylo považováno za zdravé i škodlivé, stejně tak vajíčka, cukr, sádlo. Jediné, co člověk může dělat, je na tato doporučení nedbat, protože ze pár let se stejně zase otočí.

Jeden ze zásadních problémů spočívá v nejasnosti pojmech "nezdravá" a "zdravá" potravina. Co to je? Dovedu si představit že nezdravou potravinou bude třeba arzen - po jeho požití nastanou jednoznačné zdravotní problémy, jejichž příčina je taky jednoznačná. Jenže tyhle věci se jako nezdravé potraviny vůbec neoznačují. To, co se označuje jako nezdravé, může být zcela jednoznačně prospěšné. Co třeba živočišné tuky? Pro úředníka, který denně obědvá hamburger nasáklý tukem, není sádlo zrovna ideální potravina. Po pár letech takového stravování má velkou šanci být stižen obezitou, která jeho zdraví bude vážně ohrožovat. Na druhou stranu co bača, který od rána běhal po horách a sháněl zaběhlou ovci? Večer si sedne k ohýnku a opeče si pěkný kus slaniny, a je to pro něj přesně to pravé. Kdyby si místo toho dal zeleninový salát, tak by zítra vydržel běhat po horách jen půl dne, pozítří jen čtvrt dne ... A co třeba čokoláda? Ta se často považuje za vysloveně nezdravou, jenže když vás z vyčerpání rozklepe hypoglykémie, tak vás zdravý rýžový chlebíček nezachrání.

Podle mého názoru "nezdravé potraviny" tedy neexistují, ale zato má smysl mluvit o nezdravém životním stylu. Změnit životní styl z nezdravého na zdravý není nic jednoduchého a pro spoustu lidí je to v podstatě neřešitelný problém. A není to nic nového - víte, že tohle trápí lidi už od pravěku? Zdravým životním stylem žil pravěký lovec-sběrač. Měl velmi pestrou stravu (říká se, že konzumoval až tisíc různých druhů potravin), dostatek fyzické námahy a cvičení. Byla tam ovšem jedna drobná nevýhoda - když měl smůlu a nic neulovil, tak byl o hladu. Z ničeho nic, aniž by to mohl ovlivnit, skončil prakticky bez přístupu k potravinám, což se, pokud brzy nedošlo ke zlepšení situace, mohlo projevit nemocemi a následnou smrtí způsobenou hladem. Ohrožené tím byly především děti, dospělý už je schopný lecos vydržet.

Přechod člověka k zemědělství je obvykle považován za pokrok, jenže z hlediska výživy a životního stylu to pokrok zdaleka nebyl. Namísto tisíce různých potravin nastoupila jediná - obilí. K němu si člověk mohl vypěstovat či najít nějakou tu cibuli, jahody, nebo něco takového, ovšem i tak byl skok v pestrosti stravy obrovský; v počtu druhů potravin bychom se dostali na méně než desetinu původního počtu. Se zemědělstvím přišla fyzická práce, která je člověku nepřirozená; archeologové začali z této doby nacházet kostry různě zdeformované jednotvárnou prací na poli, často se objevovaly i známky různých nemocí způsobených výživou, jako jsou například kurděje. A všechno tohle bylo způsobeno jednotvárnou stravou a nevhodným životním stylem. Hrůza, že? Jenže ... zemědělec nebyl tak ohrožený hladem jako lovec. Mohla přijít neúroda, to ano, ale obecně platilo že množství potravy bylo přímo úměrné množství vložené práce. Zemědělec se nemusel tolik bát náhody, která by byla prop celou jeho rodinu likvidační, a to za přechod k nezdravému životnímu stylu stálo.

Není to jednoduché, a jako všechno, i otázka zdravého životního stylu se musí podřídit kompromisu. Sedět celý den před počítačem dvakrát zdravé není, jenže co má člověk dělat, když fyzická práce by mu vynášela čtvrtinu toho, co vydělává teď? Větší výdělek znamená lepší zajištění života, stejně tak, jako pro pračlověka znamenal lepší zajištění přechod k zemědělství. Můžeme argumentovat tím, že musíme vydělávát jen tolik, kolik potřebujeme, a ne víc, jenže to je argument hodně intelektuální. Kromě jiného, právě jen hodně bohatý člověk má čas na to, aby pěstoval jednoznačně zdravý životní styl.

 


Komentáře

Autor:
E-mail: