Domácí soustružení

Hledání

Aktuality

Počet návštěv od 10.1.2012

statistiky

Charlie

autor: Petr
28.1.2015 | Počet komentářů: 5 | přidat komentář>>

Nerad reaguji na události hned jak nastanou, dávám přednost tomu si situaci lépe promyslet a srovnat si názor, abych nepodléhal prvnímu dojmu. Proto se k útoku na redakci Charlie Hebdo věnuji až teď. Nechci spolu s Tomášem Halíkem řešit filosofické otázky na téma "kdo měl na co právo" a "kdo koho vyprovokoval"; místo toho se na věc podívám prakticky.

Terorismus se ukázal jako funkční způsob jak bojovat proti mnohem silnějšímu nepříteli. V Afghánistánu se ukázalo, že sebelepší západní armáda si ani po dlouhé době s "teroristicky" bojujícím nepřítelem neporadí. Několik nedávných útoků v Evropě či Austrálii ukázalo, že si s tím neporadí ani policie - dokáže útočníky efektivně dostihnout a eliminovat, ale bohužel až PO činu. Teprve teď po útoku na Charlie Hebdo jsem začal narážet na myšlenku, která by potenciálně mohla být tou správnou odpovědí na terorismus. Co kdyby běžní občané země byli více vyzbrojeni a uměli se zbraní zacházet?

Islámský terorismus těží z nejistoty - kterýkoli mírumilovně vypadající mohamedán se nám za zády může změnit ve vraždící bestii. Všichni jsou potenciální nepřátelé, jenže je nemůžeme zlikvidovat, protože drtivá většina z nich je skutečně mírumilovná. Kdo z nich je nepřítel, to se ukáže až při činu, a to je už pozdě na prevenci. Takže co to otočit proti nim? Co kdyby si každý terorista musel lámat hlavu s tím, že z kterékoli potenciální oběti se může vyklubat střelec s pistolí v každé kapse a s odhodláním bránit se do posledního dechu? Co kdyby příští teroristický útok vypadal tak, že muslim se samopalem na náměstí vykřikne "Alláh je veliký" a vzápětí padne provrtaný několika kulkami od tatínků, co šli s dětmi kolem ze školy?

Je to zajímavá myšlenka a jistě má něco do sebe. Jakkoli kvalitní policie potřebuje nějaký čas než může účinně zasáhnout, a za tu dobu jsou občané odkázáni sami na sebe. Když roste nebezpečí, měla by růst i jejich schopnost se bránit. Být v muslimsky exponovanějších zemích, už bych asi začal pracovat na zbrojním pasu. Věc má samozřejmě i háčky (např. když si městská čtvrť vycvičí účinnou domobranu, co když se tato potom nebude chtít podřizovat policii?), ale přesto by to mohla být vhodná odpověď na terorismus.

Faktem ale zůstává, že vraždě v Charlie Hebdo by žádný hrdinný civilista nezabránil. Viděl jsem na mobil natočená videa i rekonstrukci průběhu celé akce. Útočníci prostě vylezli z auta a vešli dovnitř; kdyby se je nějaký iniciativní občan rozhodl postřílet hned, musel by začít chladnokrevně střílet na lidi, o kterých vůbec neví co jsou zač. Z jeho pohledu to mohli být stejně dobře příslušníci nějaké policejní speciální jednotky a nebo pár airsofťáků. Za takové situace by začal po někom střílet jen magor. Redaktoři Charlie Hebdo taky neměli šanci, i kdyby každý měl v šuplíku pistoli a na stěně diplom za první místo ve střelecké soutěži. Útočníci prostě vešli dovnitř a začali pálit z automatické zbraně; na nějaké vytahování pistolí vůbec nebyl čas. Snad by ozbrojení občané mohli zabránit následujícímu zastřelení několika policistů při útěku útočníků, ale dost o tom pochybuji. Pořádné informace o tom, co se děje, neměli ani policité propojení vysílačkami, jak by je mohli mít normální lidi? Jasné to bylo až když několik lidí venku na ulici zemřelo. Tím ale zabíjení skončilo i bez ozbrojených civilistů a policie vzápětí převzala iniciativu. Tatínkové s pistolemi by průběh událostí stejně už nezvrátili.

Takže - určitě považuji za dobrý nápad převzít odpovědnost za svoji bezpečnost a pořídit si zbraň. Svět zjevně není tak bezpečné místo jak to vypadalo, a je dobré získat si aspoň nějakou šanci vlastními silami. My, běžní lidé, ani o moc víc udělat nemůžeme. Ale realita je taková, že útokům podobným tomu na Charlie Hebdo nezabráníme; na to bude nutné najít účinnou prevenci, a najít ji můžou jen lidé, kteří tomu rozumí a mají na to prostředky. Doufejme, že to nebudou lidé typu Adolfa Hitlera.

 


Komentáře

Autor:
E-mail:
29.6.2015 | stenly919
No s těma uprchlíkama. Pochybuji, že by nás nějak mohli uprchlíci kultruně obohatit a pochybuji vůbec o zdravém rozumu toho, kdo tohle píše. Jednak k nám do evropy v převážné míře putují jen chlapi, kteří se mimo jiné podílí na kriminalitě(stačí se třeba podívat na podíl znásilnění ve švédksu nebo holandsku) a co se černochů týká, je to ještě horší. Jsetli máš odvahu, mrkni se na tohle video a uvědom si, že tohle tu budeme mít taky, pokud je sem budem pouštět.

http://gloria.tv/?media=639470

Jinak nedávno sem četl rozhovor s německým velvyslancem v Egyptě, kterému bylo řečeno vyokými státními úředníky Egypta, že s tím, jak řada můžů opouští Egypt a putuje do evropy oni v Egyptě otvírají přeplněníé veznice a blázimce a pouští tyto lidi, aby odcestovali do Evropy. A tahle zvěř se dere k nám. Tohkle by měla řešit armáda a policice, a ne je tady ubytovávat a dávat jim dávky. Tady totiž jde už o invazi ekonomických uprchlíků. kteří přestože jsou údajně ze socilně slabých vrstev, jsou ve velké většině dobře oblečeni a mají u sebe mobily a hned po vylodění telefonují. Nezlob se na mě, ale tohle spíše připomíná občanskou válku, která je někým plánována a které se sevropa neubrání, pokud tyhle lidi nezačne okamžitě posílat pryč.
reagovat
29.6.2015 | Kaven (kavan.petr@seznam.cz)
Tentokrát musím souhlasit. Ono se za těch 5 měsíců (od doby kdy jsem to psal) lecos vyjasnilo. Pořád si myslím že nějaká ta přirozená (i muslimská) imigrace byla dřív, ještě před několika lety, v pořádku. Ale rozhodně není v pořádku teď, když se do Evropy masově hrnou lidi, kteří v nejlepším nic neumí a jsou z nich potenciální gangsteři, v nejhorším už rovnou přichází se značně nekalými úmysly.

Objevila se myšlenka, že by EU mohla obsadit nějaké severoafrické území, které momentálně nikomu nepatří, vytvořit opět jakousi kolonii a imigranty přesouvat tam. Přijde mi to jako pěkná myšlenka - když afričani chtějí Evropu, tak jim tam kus Evropy přineseme, místo abychom je brali k nám. Původní kolonializmus nebyl vysloveně špatný, a k tomu dobrému co v něm bylo by se dalo vrátit. Ovšem nakolik je to opravdu realizovatelné, to nevím.
reagovat
30.6.2015 | stenly919
No tohle chtěl už v roce 2010 realizovat Kadáfí a žádal EU o finační pomoc na zřízení něčeho takového, ale jak dopadl asi víš. No sem pesimista, občaqnská válka tu dříve nebo později bude, protže tady je jich už takové množství, že to udržet půjde ztuha. V itálii už kolabuje celý sociální systém a včera si Řecko vykročilo ke krachu a pokud Řecko opravdu krchne a tamní policie a armáda se ropustí, tak ty masy co je tam držej v ohradách se nekontrolovatelně rozprchnou na sever a západ a dost se dá předpokládat že jich i část zavítá k nám a bude dělat pěkně bordel. Jediná možnostm, jak se tomu vyhnout, bude emigrace na východ, třeba do ruska anebo pokud člověk zůstane doma, tak by asi bylo dobré investovat do střelncý zbraní, pokud možno střílejících dávkama
reagovat
31.1.2015 | Kaven (kavan.petr@seznam.cz)
Těm útočníkům z Charlie Hebdo nebylo zase tak jedno jestli umřou. Po akci se snažili utéct a zachránit si krk. Se smrtí asi počítali, ale úplně jedno jim to nebylo; kdyby chtěli, tak by dokázali místo útěku ještě odtřelit pár lidí, ale oni místo toho utíkali a dokonce brali rukojmí. To je jedna z mála věcí co vypadá docela nadějně - přeci jen žili dlouho pohodlně v Evropě, a navzdory brainwashingu jim to zůstalo pod kůží, nejsou tak otrlí jako kdyby přišli třeba ze Sýrie. To samé ten předchozí terorista ze Sydney - kdyby chtěl zabíjet bez ohledu na svůj život, tak by to dopadlo mnohem hůř. Navíc i pro nejfanatičtějšího muslima je důležité jestli zemře až po činu, a nebo před ním a ničeho nedosáhne.

S těmi uprchlíky - něco na tom je, ale zase je pravda že uprchlíci můžou zemi, která je přijme, dost obohatit. Např. u nás se od středověku pořád někde pronásledovali židé z ideologických důvodů. Země, která je navzdory ideologii přijala, získala značnou ekonomickou vzpruhu, protože šlo o příliv schopných a pracovitých lidí. Pokud se nemýlím, tak muslimové jsou problematičtí až v několikáté generaci, teroristé jsou až z těch, kteří se v Evropě narodili. Důvod nebude jen jeden, ale určitě tam bude hrát roli fakt, že se u nás nemusí o nic snažit, díky sociálnímu systému mají všechno zjištěné, a tak se nudí. Zajímavé je, že třeba vietnamci takový problém nemají; ale holt nejsou všechny národnosti stejné. Takže podle mého názoru by základní protiteroristickou prevencí mělo být ořezání státního "sociálna", ono by to prospělo všem, nejen muslimům.
reagovat
31.1.2015 | Stenly919
No myslím, že těm fanatikům je v podstatě jedno, jeslti umřou na ulici, kde je někdo zastřelí nebo při nějakém teroristickém činu, pro ně je důležité, že si myslí, že umírají za islám a za aláha. Nejlepší obranou by úodle mě bylo, nepřijímat semka ty tisíce uprchlíků, a když už, tak jen za podmínky, že budou tolerovat naši kulturu a přijmou ji za svou, a ne že budou trvat na svojí kultuře a zvycích
reagovat