Domácí soustružení

Hledání

Aktuality

Počet návštěv od 10.1.2012

statistiky

GM med

autor: Petr
29.8.2015 | Počet komentářů: 0 | přidat komentář>>

Dostal jsem mailem odkaz na varovný článek (http://www.nwoo.org/2015/08/24/monsanto-znicilo-med-vcelari-musi-zlikvidovat-rocni-snusku-medu/). Zhruba řečeno - v Bavorsku včelařil vytočili med, nechali si udělat rozbor, a bylo zjištěno, že obsahuje pyl z geneticky modifikované kukuřice od firmy Mosanto. Med proto byl úředně prohlášen za "nepotravinu", včelaři ho nesmějí prodávat a nesmějí ho dokonce ani nikomu darovat. Závěr - GM ke všem těm hrůzám ještě navíc likviduje včelaře a nutí nás ničit jinak dobrý med.

U takového článku spousta lidem zatrne, ale každému z jiného důvodu. Na článku se mi lecos nezdálo, a tak jsem zapátral po internetu. Zjistil jsem, že bavorská GM kukuřice mezi včelaři není žádnou žhavou novinkou - stalo se to v roce 2011, a od té doby už stihnul i proběhnout soud, který určoval zda a jak moc byl včelař poškozen a jak je to s medem jako GM potravinou. Taky jsem zjistil verdikt toho soudu - pro prodej medu s GM pylem musí mít včelař povolení, a jeho výrobě musí být označený jako GM. Stejně jako u jiných GM produktů.

Další věc, která se mi zdála podezřelou, je ten zákaz darování GM medu. Darovat přece můžu komukoli cokoli, klidně i jed na krysy, který je jednoznačně nebezpečnější než stopy GM pylu v medu. Úředníci mohou vymyslet lecjakou kravinu, ale zákaz darování? Jak by se to kontrolovalo a jak postihovalo? A není stejně na vině ten, kdo ten dar přijme, jako ten, kdo ho daruje?

Celkově mi článek přišel příliš alarmistický a příliš zhrozenívyvolávající, a to na úkor jeho pravdivosti. V jeho jádru ale pravdivé informace jsou - bavorští včelaři teď prostě mají GM med i když ho nechtěli, a jsou naštvaní. Svým způsobem to chápu - dělali to co vždycky, možná si i zakládali na tom jak jsou bio a eko, vytočili spoustu medu, a najednou bác - všechno je to GM. Když to chtějí prodat, tak musejí získat nějaké povolení, to bude obnášet úřední buzeraci a nikomu se do toho nechce; a ještě navíc oni, vzor bio života, teď mají potupný GM produkt. Je to pech, a dovedu si představit že to naštve.

Jenže je tady potřeba si uvědomit jednu věc - GM pyl není jed. Je to část rostliny, která jedovatá není, a prošla neskutečnou fůrou testů, které to dokazují. Uznala to dokonce i nechutně environmentalistická EU, která udělila povolení GM kukuřici pěstovat. GM pyl tedy med nijak neznehodnotil, nýbrž je jeho normální součástí. Likvidovat tuny GM medu je podobně zvrácené, jako likvidovat várku koláčů proto, že se do těsta omylem přimíchalo 8% hrubé mouky, zatímco tam měla být samá hladká. Bylo by to hnusné plýtvání potravinami, a všichni zelení by měli bít na poplach.

Situace bavorských včelařů je nepříjemná proto, že dlouhé roky ekoaktivisté dělali hodně proto, aby GM produkty lidem co nejvíc znechutili. Povinnost označovat GM výrobky zavedli oni, a oni také vedou dlouhodobou kampaň, která lidem vysvětluje, že GM pochází od ďábla. Celé je to samozřejmě namířené proti hnusným kapitalistům, kteří pomocí GM kukuřice zavádí New world order, mastí si kapsy, ovládají masy lidí a chystají se je zotročit. Podařilo se jim použití GM potravit hodně zesložitit, ve snaze zasáhnout zlé kapitalisty; a s jistým zlomyslným potěšením teď sleduji jak se jim to vrátilo. Jenom trochu, ale je pěkné že taky okusí kousek toho co způsobili ostatním.

Bavorští včelaři holt mají smůlu; chápu že jsou naštvaní, ale je to i riziko jejich podnikání - včely se prostě nenechají řídit. Ve stejné situaci jsou všichni včelaři. Když si za vaším domem na pole zemědělci nasijí řepku, tak prostě budete mít řepkový med, i kdybyste ho nechtěli a vašim zákazníkům nechutnal. Není moci, která by včelám zabránila nosit to, pro co se rozhodly.

Co by se tedy podle mě se situací ohledně GM pylu mělo dělat? Především ubrat hysterii. GM plodiny nechť se nadále přísně testují, to je rozumné, ale jakmile jsou jednou schváleny, tak nechť jsou považovány za normální součást přírody. Prozatím nechť se potraviny s příměsí GM stále označují nálepkou GM (spotřebitel tak ví co kupuje), ale současně nechť se lidem vysvětlí že GM není zlé. Zjednodušme výrobu a prodej produktů ze schválených GM plodin, aby k prodeji nebylo nutné složitě získávat povolení, a stačilo jen to označení. Včelař s GM medem pak není vyřízený, jen nalepí nálepky a může nadále prodávat. A myšlenkově se nastavme na to, že ničení potravin je větší zlo než jejich výroba, a to obecně bez ohledu na cokoli. V případu GM medu a GM kukuřice je to totiž chápáno přesně naopak.

 


Komentáře

Autor:
E-mail: