Domácí soustružení

Hledání

Aktuality

Počet návštěv od 10.1.2012

statistiky

Papež a uprchlíci

autor: Petr
6.9.2015 | Počet komentářů: 5 | přidat komentář>>

Právě jsem si přečetl, že papež vyzval všechny evropské farnosti, kláštery a křesťanské sbory aby každý přijal a postaral se aspoň o jednoho uprchlíka. Jakkoli uprchlíky považuji za potenciální hrozbu a souhlasím, že by se na ně měl dávat pozor, připadá mi tato výzva jako rozumný nápad.

Jak jsem očima přejel diskuze pod článkem, většina diskutujících by se mnou nesouhlasila. Jenže podle mého názoru tímto církev dělá přesně to, co by dělat měla. Není na ní, aby řešila otázky bezpečnosti, to je záležitostí státu; a západní státy včetně vedení EU v tom mimochodem dost selhávají, vlastně si na situaci ani nedokáží udělat jasný názor. To je samozřejmě dost smutné, a dost možná to bude mít neblahé následky. Jenže církev v žádném případě nemá přebírat roli státu. I kdyby stát selhal na celé čáře, vypukly by ozbrojené konflikty, a lidé museli dát dohromady nějakou domobranu a bránit co se dá, stejně by to neměla být církev, kdo to bude celé organizovat. Církev není od toho, aby vedla války.

Papež celkem pragmaticky uznal, že uprchlíci už tady jsou. Možná je světská moc nakonec vyžene, nebo jejich příliv zastaví, ale teď tady prostě jsou. Možná přišli organizovat pátou kolonu islámského státu, možná se chystají na dobytí Evropy, ale teď to není zřejmé, vlastně to nikdo netuší. Takže co s nimi? To nejlepší, co vlády dokáží zorganizovat, jsou uprchlické tábory a humanitární pomoc. Jenže všichni víme, že v uprchlickém táboře se hromadí lidé, síla a frustrace. Čím víc lidí tam bude, tím větší šance že to vybouchne; i kdyby nešlo o předem naplánovanou vojenskou akci IS, ale prostě jen nahromadění vzteku a zoufalství.

Církev naproti tomu může v oblasti humanity udělat něco lepšího. Když uprchlíky rozdělí mezi farnosti, může dojít ke vcelku pozitivním jevům, i s pragmaticky užitečnými důsledky. Zaprvé se část uprchlické síly rozptýlí - je lepší mít sílu potenciálních nepřátel rozptýlenou na oddělených místech, než soustředěnou v jednom bodě.

Za druhé, každý uprchlík se dostane do křesťanského společenství. Není jisté jak se o něj postará, ale v každém případě toto společenství bude mostem mezi ním a naší společností. Vláda může pomoct dodáním potravin a nouzového bydlení, ale most nevytvoří; křesťané ano. Můžou mu pomoci pochopit kam se dostal a jak to kolem funguje, můžou se s ním spřátelit, a každopádně budou v kontaktu. Emoce v tomto případě udělají hodně. Na vyslance IS to možná platit nebude, ale skuteční uprchlíci se pak mnohem snáz zapojí do společnosti, než by to dokázali z uprchlických táborů. Křesťané pomůžou, podpoří, ale zároveň budou ukazovat cestu. To je důležité; různé humanitární organizace tohle nedokáží, v duchu multikulturality pouze dodávají pomoc, ale nedokáží pokárat.

Za třetí - každý takový uprchík bude pod kontrolou svého křesťanského společenství, a dá se čekat, že kolem sebe pořád někoho bude mít. Ne že by měli za úkol ho špehovat, ale on prostě bude mezi nimi trávit hodně času. Pokud bude vykonávat něco podezřelého, je větší šance, že si toho někdo všimne. A nepodceňujme sílu křesťanství! Pokud jsou uprchlíci samí agenti IS, stačí aby jeden z nich podlehl. V diskuzích se svými momentálními zachránci třeba přijde na to že křesťané nejsou zase takové svině, možná i že jejich světonázor se s jeho v lecčems shoduje. Možná naváže přátelství, možná se zamiluje; považujeme uprchlíky za dost primitivní, a právě u takových mají emoce velký význam. Pokud se to tak stane v jediném případě, okamžitě získáme cenný informační zdroj.

Asi by se našlo i víc užitečných důsledků, ale není to potřeba. Církev tímto podle mého názoru udělala přesně to co měla, narozdíl od vlád a politiků. Bohužel uprchlíků je a bude tolik, že toto nemůžeme udělat pro všechny. Ale přesto si myslím, že tato církevní aktivita lecčemus pomůže, a rozhodně jí držím palce.

 


Komentáře

Autor:
E-mail:
14.9.2015 | stenly919
http://www.bezpolitickekorektnosti.cz/?p=58725
reagovat
14.9.2015 | Kaven (kavan.petr@seznam.cz)
Nojo, tak to je smutné. Mýtus o Německu je asi zažraný hodně hluboko, a dost si za to můžou němci sami. I tak je to ale lepší, než kdyby církev nedělala nic. Zbytek je na světské moci.
reagovat
10.9.2015 | stenly911
No nevím, jeslti ti půjde zobrazit tenhle obrázek, ale možná jo. A jeslti ne, tak ti ho pošlu do meilu. Říká se, že obrázek někdy dokáže říct než 1000 slov, ale jen pokud ho dokážeš pochopit(což by v tomhle případě nemělo být tak těžké)
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=503803093131571&set=a.142161209295763.1073741827.100005056532970&type=1&theater
reagovat
10.9.2015 | stenly919
No tohle by mohlo fungovat pouze za předpokladu, že když nebude chtít se ten uprchlík se svojí rodinou přizpůsobit naší morálce a naším zvyklostem, tak bude bez milosti poslán zpátky odkud přišel. A taky ještě v případě, že ten uprchlík bude vědět a bude souhlasit s tím, že všechno co dostane si musí tvrdě odporacovat, a že kvůli jeho víře nebude mít žádé výhody, stejně jako je nemají místní křesťané. Klíčové by pro něj mělo být rovněž povinné zvládnutí češtiny na velmi dobré úrovní, jinak ať si sbalí svoje věci a táhne zpátky. řada uprchlíků si totiž myslí, že tady je pro ně ráj, že tu dostanou dvě auta a dům a pokud budou vznášet požadavky, tak to bude je pro ně lepší. Jinak četl jsem výpověď jednoho čecha, který delší dobu žije v zahraničí a popsal jak to vypadá ve Francii na sídlišti, kde se usadí jen jedna rodina uprchliků. do půl roku se vystěhují všichni lidé z patra jen kvůli tomu, že rodina uprchlíků, která nepracuje, je samozřejmě velmi hlučná, hlavně v nočních hodínách, k tomu se přidává i zápach, neboť tato rodina nemá hygienické návyky evropanů. dále tam zkrachuje místní večerka, kam si chodí lidé z této rodiny nakupovat(a samozřejmě místo placení akorát vyhrožují podříznutím. policie je však nechává na pokoji, protože se bojí obvinění z rasismu), no a do orka se kvůli obtěžování a vyhrůžkám stěhuje celý panelák a za další půlrok se postupně zančne vystěhovávat celé sídliště. Jinak tady je třeba další článek na zamyšlení o integraci uprchlíků(což považuji za nesmysl) http://protiproud.parlamentnilisty.cz/politika/1794-hruza-v-britanii-desetitisice-znasilnenych-bilych-deti-muslimskymi-migranty-boji-se-jich-policie-i-soudy-parlamentni-zprava-sokovala-ostrovy-u-nas-nemozne-brzy-si-to-rekneme-pokud-se-zlu-vcas-nepostavime.htm
A tady ještě jeden, myslím si totiž(a nejen já, že ta invaze uprchlíků je někým úmyslně vyvolána řízena za jistým účelem) Divím se tomu, že jsi ještě k tomuhle nic nenapsal nebo tě to snad ani nenapadlo a tu uprchlickou vlnu, co jde do evropy(schválně, proč ne do celého světa, třeba do USA nejdou)http://www.svetkolemnas.info/novinky/domaci/2607-plukovnik-skacel-sokuje-nejsou-to-uprchlici-je-to-invaze-kterou-nekdo-ridi
reagovat
10.9.2015 | Kaven (kavan.petr@seznam.cz)
Já si taky nemyslím že církevní aktivita uprchlický problém vyřeší. Taky si myslím že problematická většina uprchlíků má být trestána a vracena; ačkoli s tím, jak narůstá množství, tohle začíná být stále složitější prostě jen na provedení, i kdyby existovala vůle to udělat. Takové věci ale nemá dělat církev, to je záležitostí státu, který krom jiného disponuje potřebnými silovými složkami. Církev může udělat jiné věci, které sice problém nevyřeší, ale můžou pomoct; a líbí se mi že k nim udělala konkrétní kroky. Narozdíl od EU politiků, kteří se k tomu dosud neodhodlali, možná s výjimkami typu Maďarska. Smutné je, že bez aktivit světské moci církevní snaha vyjde vniveč. Přesto je to aspoň něco.

Kdo to celé organizuje? No můj názor na spiklenecké teorie znáš. Na začátku stačil jeden gang, který si uvědomil, že na sociálnosti Evropy může vydělat. Ten pak začal EU líčit jako ráj (a v optice afričanů nebyl daleko od pravdy) a lidi lákat aby získal zákazníky - jen kvůli výdělku, žádný další úmysl není potřeba. Ze začátku to moc nešlo, ale stačilo pár úspěšně převedených uprchlíků, a celé to začalo žít vlastním životem. Další "převaděčské mafie" si všimli dobrého byznysu a zkazku o ráji v Německu začali šířit taky. Úspěšných uprchlíků přibývalo, nikdo se nevracel, a místní si začali říkat že na tom asi něco je. Předpokládám, že touhle dobou je v Africe báje o německém ráji známá podobně jako u nás pověst o Atlantidě, ale mnohem skutečnější. Na začátku někdo vymyslel Německo - nejspíš bylo nějštědřejší a nejvyužitelnější z daných možností. Teď už se z Německa stal mýtus, lidi tomu uvěřili, a teď už ho nelze jen tak zaměnit za jinou zemi.

Kolik z potenciálních dalších uprchlíků teď asi ví co se stalo s jejich už uprchlými sousedy? Vědí jen že odešli za lepším a už se nevrátili, odchází jich pořád víc, takže v cíli je asi opravdu dobře. Kolik potenciálních uprchlíků asi ví o uprchlických táborech a mrtvolách v moři i náklaďácích? Nikdo se nevrátil aby jim to řekl, a gangy jim to pochopitelně neřeknou taky. Tak je logické, že prostě brzo vyrazí taky.
reagovat