Domácí soustružení

Hledání

Aktuality

Počet návštěv od 10.1.2012

statistiky

Ještě uprchlíci

autor: Petr
22.9.2015 | Počet komentářů: 10 | přidat komentář>>

Před několika lety jsem s kamarádem, vojenským lékařem, vedl jednu z takových těch moudrých diskuzí, jaké určitě všichni známe. Ptal jsem se co se stane, když se masa číňanů zvedne, a půjde dobýt Evropu. Dokáže si s tím armáda poradit, jen s tím čistým množstvím? Byl jsem tenkrát poučen, že takto masově se války už dávno nevedou, tudíž je to iracionální představa. Jelikož nejsem ani náhodou vojenský stratég, nechal jsem to plavat, ale v hlavě mi pořád vrtal červíček pochybnosti. Budou to přeci obyčejní lidé, žádná profesionální armáda, a když půjdou za lepším, tak se jich může zvednout hodně ...

Uplynulo pár let, a stalo se to, co nikdo nečekal. Zvedla se masa nikoli číňanů, nýbrž severoafričanů. Motivaci mají podobnou, není jich zdaleka tolik, kolik jsem se původně obával, ale zato mají nepřekonatelnou zbraň - svoji slabost. Kdyby přijeli v bitevních lodích, vylodili se po způsobu dobývání Normandie a začali si budovat předpolí, vsadím se, že bychom vyhráli. Mezistátní řevnivost by šla stranou, armády jsou navzdory všem řečem vybaveny dobře a uprchlíků není tolik, abychom si s nimi neporadili. Jenže když přijíždějí v přecpaných člunech a místo samopalů mají v ruce děti, jsme bezbranní.

Je to v podstatě past. Když je necháme být a budeme jim pomáhat jako doposud, bude jich pořád víc. Až se rozhodnou někam jít nebo něco udělat, nebude síly, která by jim v tom humánně zabránila. Policie to jistě umí, ale dokáže si poradit jen s omezeným množstvím výtržníků. Jakmile jich budou tisíce a desítky tisíc, musela by na to nastoupit armáda a bojové prostředky. Skončilo by to masakrem civilistů, a tím se z nás stanou zrůdy typu německých nacistů. Nebo se přistěhovalí civilisté s pomocí improvizovaných i skutečných zbraní náhle promění na bojovou jednotku, a skončí to něčím jako občanská válka. To taky není nic pěkného.

Svým způsobem je to pěkně ironické. Dlouhé roky tady (i u nás) budujeme složité soudnictví, komplikovaná pravidla na cokoli. Používáme pojem "nepřiměřená obrana", kritizujeme Izraelce za sebemenší civilní ztráty mezi nepřítelem. Máme spoustu pravidel jaká bychom měli dodržovat, složité úřední procedury, složité smlouvy. Na "hodnou" společnost se sem tam nějakým grázlem to docela funguje, a tak se pravidla můžou stále zesložiťovat, Izraelce můžeme stále víc kritizovat ... až najednou přijde nezvladatelná masa imigrantů. Složitá pravidla neznají a budou je prostě ignorovat. A co by se jim mohlo stát? Pokuty nemají z čeho platit, do vězení jít nemůžou (je jich moc), není jim co vzít. K dosažení čehokoli mohou používat taktiku oblíbenou u Greenpeace - někam si sednou a budou překážet. U dvaceti aktivistů se to dá zvládnout, u tisícovky co nemluví naším jazykem jen těžko. K jejich zvládnutí menšinou policistů bude nutné použít mnohem tvrdší prostředky, a hned tu máme "nepřiměřené zákroky" a "nepřiměřenou obranu". Všechny ty kličky, které se po léta složitě budovaly, nás teď budu držet v šachu, a nebo se dostanou do neskutečně absurdní polohy, takže dodržovat zákon bude naprosto nesmyslné. Kdybych zrovna pobýval na Marsu, tak bych to všem těm aktivistům, úředníkům a zákonodárcům zlomyslně přál, jen ať si toho, co vybudovali, pěkně užijí. Jenže bohužel na Marsu nejsem, a tak si to budu muset užívat s nimi.

Obvykle se snažím i říct co by se mělo dělat, abych nevypadal že jen kritizuju. Po pravdě řečeno teď to nevím. Čluny by se měly chytat na moři a vracet - je to asi nejhumánnější způsob odsunu přistěhovalců; jakmile z nich jednou vylezou, je jakákoli manipulace s nimi složitá. Nejsem si ale jistý jaké procento jich lze takto odchytit. Současně bych byl pro založení evropské kolonie v některém z momentálně rozvrácených států, aby afričané za tím evropský životem nemuseli chodit tak daleko. Jistě by to stálo peníze, ale beztak mám pocit, že teď se veřejné peníze vyhazují oknem; takto by se aspoň vyhazovaly na něco užitečného, a byla by to možná nejúčinnější pomoc rozvojovým zemím. Jenže co by na zakládání kolonií řekli Rusové nebo Číňani? Nechtěli by taky nějaké svoje kolonie? Asi jo, a tím bychom šli v dějinách zpátky; a nakonec by z toho byly války. I tak mi to ale připadá nejlepší, jakkoli netuším co by z toho nakonec vzešlo.

 

 


Komentáře

Autor:
E-mail:
14.11.2015 | stenly919
zdravím, už nějakou dobu se k tomuhle tématu tady nic nepsalo, chi se zeptat, co říkáš na to, že rusové útočí v Sýrii na pozice ISIL a evidnetně majé za ten krátký čas mnohem více úspěchů než za ty čtyři nebo pět let NATO a USA dohromady. Zdá se také, že i díky vojenské pomoci se poměry v zemi začínají napravovat a chce se tam vrátit ím dál více lidí, alespoň sem už narazil i na pár článků o syřanech, které se do země chtějí vrátit. Ale má to ještě jeden další následek, rusové totiž krom operací v sýrii chrání i vzdušný prostor nad územím, který obývají kurdové, kteří rovněž bojují proti ISIL a kteří až do nedávna trpěli nálety tureckých vzdušných sil..
reagovat
14.11.2015 | Kaven (kavan.petr2seznam.cz)
No, rusové tím taky něco určitě sledují, ale to bych jim nevyčítal. Spíš není jasné CO tím vlastně sledují, protože zrovna u nich by byla na místě opatrnost. S hodnocením úspěchů bych počkal; přeci jen už víme, že zvítězit lze na blízkém východě snadno, ale to zdaleka neříká co se bude dít potom. S Kurdy sympatizuju, ale je to taková ta sympatie spíš emocionální a bez skutečné znalosti věci. Bylo by fajn kdyby si na IS dobyli území a stali se druhým (po Izraeli) ostrůvkem normálnosti v regionu, ale naprosto netuším nakolik by to bylo reálné. Už jen proto, že jejich kulturní pozadí se od toho Izraelského liší hodně. Ale našly by se i podobnosti, třeba v hodně špatných vztazích se svými potenciálními sousedy.

Jinak to vypadá že evropští politici se (i po dnešku) zvolna probouzí, což je dobře. Není jisté jestli se probouzí v dostatečné míře a dostatečně včas, ale je dobře že se to děje. Máme obrovské štěstí že k nám uprchlíci zatím skoro nešli, a až začnou chodit, budou naši politici už přeci jen ochotnější něco dělat.
reagovat
19.11.2015 | stenly919
Ahoj, tak co tím rusové sledují je celkem jasné. Ale možná by bylo lepší se na tu situaci podívat trošku více. Podle mezinárodních regulí může legálně zasájnout armáda cizího státu na území jiného státu jen ve dvou případech - buď má doytčný stát mandát OSN nebo ho k tomu požádá vedení státu, na jehož území je třeba zasáhnout. Američané útočí bez evidentních následků na pozice ISIL už několik let aniž by k tomu měli mandát OSN nebo je o to požádala sýrie či jiný stát. Rusové zasahují v Sýrii na žádost samotné sýrie, resp. jejich představitelů. Za druhé se zdá, že chtějí ukázat západu(což už se v minimálně jednom případě stalo a podle toho, co jsem viděl byla rakce američanů dost zděšená)že jsou připraveni a že technicky jsou na tom lépe než západ, což je celkem viditelné. A za třetí, jak to říkal Pjakin, když už se schyluje ke rvačce, je lépe dát první facku, takže je myslím jasné, o co jde.
reagovat
1.11.2015 | stenly919
Sice vím, o co konkrétně jde, ale sem to raději psát nebudu, čekám ještě na potvrzení od jednoho zdroje. Ale zato mohu říct, že je tomu jinak, než by se mohlo zdát, uprchlíci nemizí proto, že se dostanou ,,načerno´´ z tábora. Jenže tohle úřady přiznat nemohou.

http://www.zvedavec.org/vezkratce/11506/





reagovat
1.10.2015 | Stenly919
POořád vedu jen monolog, asi ti kladu špatné otázky, tak mám jednu snad věcnejší. Pokud to pude takto dál a bude k nám proudit čím dál tím více lidské zvěře(promiň m výraz, ale jinak to nazvat nemůžu), která si tu bude dělat co chce a jejich hlavní náplní bude ničit, to co se tu budovalo, nezbude nám asi nic jiného, než se té zvěři postavit se zbraní v ruce(armáda a policie tohle nmůže ustát, je jich málo, a zvláště, pokud ta zvěř na své cestě získá i zbraně), tak se chci zeptat, myslíš, že to dojde tak daleko, že bude nutné se postavit těmto lidem se zbraní v ruce a taky jeslti tooh budeš schopen na ty lidi střílet, případěn s nimi bojovat na život a na smrt ?
reagovat
1.10.2015 | Kaven (kavan.petr@seznam.cz)
Ne, já jsem teďka měl týden silné pracovní vypětí, takže jsem neměl jinak na nic čas ani moc chuť. Situace sudetských němců byla o dost jiná v tom, že u nás sídlili 700 let, tudíž tu přeci jen byli dost doma. Problémy s nimi začaly být až po vzniku republiky, a svým způsobem to lze chápat - z ničeho nic bez vlastního přičinění se ocitli v cizině, kde být nechtěli.

Jinak ale některé styčné body by se našly, to je pravda. Ty stále stupňující se požadavky jsou často používaný postup. Kromě NSDAP a Hitlera to používali třeba komunisti při likvidaci samostatných rolníků. Aby bylo jasno, tak nemám pocit, že bychom se v názorech tolik rozcházeli, akorát já bych v tom pořád neviděl nějaká spiknutí. Buď jak buď, zpočátku jistě byla nějaká naše pomoc uprchlíkům a ústupky na místě, teď už ne, když vidíme, že si jí příjemci neváží.

Uprchlíky taky považuju za značné nebezpečí. Ze začátku to tak nevypadalo, teď už jo - kvůli tomu množství a bohatějším zkušenostem. Krom toho zjevného (militantní muslimové jsou určitě mezi nimi) je to i prostý problém početné cizí skupiny na vlastním území. Nakonec zjistí že ráj tady volně k mání není a naštvou se; a pak se může stát cokoli. Čím víc jich tady bude, tím větší šance je, že bude opravdu nutné se jim postavit se zbraní v ruce; tipoval bych, že spíš než armádní manévry ze 2. sv. války to bude připomínat městské války gangů. Těžko říct jestli je to lepší.

Po pravdě řečeno několik týdnů zvažuju že bych si udělal zbrojní pas a pořídil pistoli. Ne že bych chtěl někam vyrazit střílet syřany, ale mezinárodní situace je taková, že bych se mohl v dohledné době dostat do situace, kdy bych litoval že ji nemám. Žít v nějaké exponovanější zemi jako je Francie nebo Německo, tak už bych na tom pracoval. ČR má přeci jen výhodu že stojí stranou všeho dění, i když ne geograficky, takže to nevydrží napořád.
reagovat
2.10.2015 | Stenly919
Ahoj, tak to jsem rád, že ještě žiješ a můžeš odpovídat. Já už si říkal, co je s tebou, že nai na meila neodpovídáš. A musím s tebou souhlasit o tom, jak případné problémy budou s uprchlíky vypadat, spíše jao válka gangů ve městech, předpokládal bych, že na enkově bude o maličko ví klidu, zvláště v měnších vesnicích. Jinak co jsem přemýšlel, tak zbraň by se možná hodila i s delší hlavní, jako třeba sa vz. 58 nebo kalach, nebo aspoň škorpion verze 9 mm, možná by nebyl od věci i pumpička(samopal vz. 26). U těchto zbraní(teda až na pumpičku není až takový problém je předělat na střelbu dávkami, což je sice smrtící a vede k větší úmrtnosti při použití, ale má to také větší efekt psychologický. A když už jsme u toho použití zbraní, je tu ještě jedna otázka a to použití zbraní proti strážcům zákona a pořádku, pokud budou jednat proti většinové společnosti(mám na mysli třeba situaci v anglii), kdy docházelo k únosům a znásilňování nezletilých dívek, a když se to otcové těch dívek dozvěděli, a měli odvahu si pro svoje dcery jít, tak na ně ještě ta muslimská hovada - jinak muže, kteří znásilňují s odvoláním na islám devítíleté holky nazvat ani nemůžu volal polici a ta zatýkala tyto statečné otce za výtržníctví a ještě kryla znásilnění těchto dívek ve strachu před nařčením z podjatosti vůči muslimům. Takoví lidé podle mě už dávno policisté a stř¨rážci zákona nejsou, a mělo by s nimi být zacházeno stejně, jako s těmi, kteří za jejich asistence ty výše uvedená zvěrstva dělají.
reagovat
26.9.2015 | stenly919
teda nevím, kolik toho o uprchlících víš, ale já o otm něco četl a pár věcí jsme si dal dohromady, připomíná mi to jistou událost, jejíž následky byli opravdz hrozné, schválně jestlipřijdeš na to, o co jde a taky jaké to bude mít logické vyůstění..

stupňování požadavků ohledně životní úrovně, úrovně práva používat svůj jazyk a kulturu v cizí zemi, jakékoli plnění požadvků znamená další a drzejší požadavky, které stát v podstatě rozkládají, třeba tady

http://pravyprostor.cz/imigranti-radeji-smrt-hladem-nez-potupnou-almuznu-nizsi-nez-2000-euro-na-mesic/

buzerace většinového obyvatelstva doma a křičení do světa o útlaku, zatímco doma jsou menšině plněny vládou všechny poždavky, vlastní politická uskupení požadující zavedení jednoho druhu práva, jakožto nejlepšího a vytvoření vlůastního státu na základě toho, že daná menšina je na dané části území státu ve většině a stále tlachá o tom, jak je ultačována a politici okolních států to žerou aj s navijákem a v domění, že zabrání válce, raději bez souhlasu státu, na kterém daná menšina žije jej prostě prohlásí za území někoho jiného..

https://www.youtube.com/watch?t=12&v=CuZDFYoKoVM


reagovat
29.9.2015 | stenly919
Vidím, že jsi asi na nic nepřišel, tak zkusím nspsat, tohel mi silně připomíná situaci kolem sudetských němců ve 30.letech. Naskýtá se filosofická otázka, je podobnost čistě náhodná, nebo se historie bude opakovat ?
reagovat
26.9.2015 | Stenly919
Vidím, že začínáš chápat situaci jaká reálně nastává, tj že se chystá k občanské válce(podle různých zdrojů v německu a itálii už začíná, zvláště v Německu to je dost drsné), ale samozřejmě že v mainstreamu o tom není ani slovo, zvláště čt je zvláště prolhaný kanál, což už dneska cítí hodně lidí - teda nejen cítí, ale i jednají. Docela se divím těm moderátorům zpráv v naší věřejně prolhané televizi, že ještě jsou při takové míře lhaní, kterým nás zahrnují každý den psychicky v pořádku. Oni sami se hájí tím, že vysílají zcela v souladu se sěmrnicemi EU, což prakticky znamená, podle toho jak jim z bruselu nařídí vysílat. Ale trochu jsem odbočil od tématu. Co se týká uprchlíků, asi nejlepší by bylo nepouštět je sem, Maďaři to podle mě dělají zcela správně, ale jsou na to sami, evropa jednotná není a asi v nejbližší době nebude. Takže jediný nápad, co mě napadá, o tom, co dělat s uprchlíky, když už je tu máme je okamžité zapojení do práce a pracovních procesů jako základ pro získání základních podmínek pro život zde. A pokud by se jim nechtělo, tak okamžitě je odvést zpět anebo je jednoduše nechat si na tu cestu zpět vydělat. Většina uprchlíků jsou od narození lenoši a když už něco by měli dělat, tak akorát tak střílet po lidech a znásilňovat(schválně, jak si vysvětluješ, že do Evropy proudí z velké části jen mladí muži mezi 20-30 lety a jen málo žen a rodin, že navíc většina těch mladých mužů je dobře oblečená a má sebou mobilní telefony, většinou poměrně nové a hnedka po vylodění pořád někam a někomu volají). Další otázka, co je ohledně těch uprchlíků je, jak to, že když se sem plaví na člunech docela hodně přeplněných, jak to, že netrpí tou plavbou, nemocemi(zatím jich tu moc nemáme, vzhledem k množství imigrantů, co se sem dostanou, není to divné ?)
Jinak tady je třeba jeden zajímavý článek o arabáčích, jak o nich vyprávý jeden islámský duchovní, nutno dodat, že vzhledem k tomu, co jsme o nich vyš¨četl a i vyslechnul od lidí, kteří s nimi byli delší dobu v kontaktu to je docela pravdivé..Jinak přidávám link ještě an jeden článek, bylo by dobré než ho odsoudíš jako nesmysl si ho pozorně přečíst a taky na jedno video, kde o imigraci do evropy mluví hlavní analytik ruského ministerstva zahraničí. Ale předpokládám, že dostatečně všeobecná teorie řízení a koncepce sociální bezpečnosti jsou vědy, které ti nic neřeknou a které asi ani nemůžeš pochopit bez toho, že by jsi se tím aspoň trochu zabýval, a právě z těchto věd ten Pjakin(tak se ten analytik jmenuje) vychází
http://www.prvopodstata.com/2015/09/16/reserse-k-ozbrojeni-emigrantu/
http://martinkavka.blog.idnes.cz/c/477263/arabove-jsou-lini-a-proto-nic-nemaji-rika-islamsky-duchovni.html
https://www.youtube.com/watch?v=92t7_fNGYfo
reagovat