Domácí soustružení

Hledání

Aktuality

Počet návštěv od 10.1.2012

statistiky

Včely

autor: Petr
10.1.2014 | Počet komentářů: 9 | přidat komentář>>

U příležitosti spuštění svého webu Domácí včelařství jsem i nadhodil diskuzi na včelařském fóru o včelařských alternativách a celkovému přístupu k tomu. Diskuze začaly být brzy poněkud divoká (jak to u včelařů bývá), lecos jsem se ovšem dozvěděl o motivacích a názorech včelařů. Využiju teď blog k tomu, abych v diskuzi mohl mít poslední a jaksi shrnující slovo, které se hned zase neztratí v záplavě příspěvků. Závěry budou mít spíše obecnou platnost a podle mého sedí i třeba na soustružení. Pokud někomu přijde nefér že jsem si takto vyhradil poslední slovo, nechť se ozve v komentářích a nebo na té diskuzi.

 

 

Tedy postoje včelařů byly tyto:
1) Včelařství je koníček kterému propadnete, a pak žádné výdaje nehrají roli. Podívejte co lidi dneska kupují, je přece lepší utrácet za úly než třeba za playstation. Tady bych se jistě shodoval s tím, že když mě něco hodně baví, tak jsem tomu ochotný věnovat kdeco. Na druhou stranu, mohu tomu obětovat jen tolik, kolik mám na "volné" utracení. Pokud se rodina jen tak tak drží při normání spotřebě na nule, pak se i při nejlepší vůli NELZE zadlužit kvůli včelaření které mě baví. Ono to není zase tak výjimečné, velice snadno se dostanete do podobných problémů když přijdete o práci, člen rodiny udělá nějakou velmi nákladnou pitomost a podobně.

Důležité je, že včelařství má, narozdíl od playstationu, potenciál svého včelaře živit, a je nesmysl ho nevyužít. Naopak, můžu se rozhodnout včelařit proto, abych svoji hmotnou situaci o něcu vylepšil; a u drtivé většiny včelařů tohle hraje značnou roli, nikdo nevčelaří proto, aby na včelách výhradně prodělával. Takže a priori odmítat finanční aspekt včelaření je hloupost.

2) Druhý pohled na totéž. Včelaření je koníček a výnosy a zisky nejsou důležité. Ano, pro někoho to tak může být, ale je tolik nesmyslné aby si někdo pořídit včely jen proto, že chce vydělat na medu? Dělá z něj taková počáteční motivace horšího včelaře? Podle mě ne, proč je tak špatné chtít od včel něco získat? To je přeci hlavní smysl jak včelaření, tak všech řemesel i zemědělství. A je to dobře, něčím si přece na život vydělávat musíme, tak proč ne řemesly, zemědělstvím nebo včelami?

2) Začátečník by neměl zkoušet podivné alternativy, jen ho ty neúspěchy odradí. Tady jde o nepochopení slova "alternativa". To běžné, nealternativní, včelaření spočívá v relativně drahém vybavení a provádění operací se včelstvy, na kterých se dva včelaři neshodnou a začátečník jim nerozumí. Pochopitelně tedy pokud začíná včelařit "mainstreamově", pak jde do neznámých vod a hned na začátku to od něj chce jisté, docela citelné, investice. Alternativní včelaření naopak vyžaduje hodně minimální vybavení a také až prakticky nulové zásahy do včelstva - většina věcí se nechává proběhnout přirozeně. Při mírném zjednodušení prostě dám včely do úlu a děj se vůle boží, za rok si vyberu trochu medu. Alternativní včelaření je extrémně jednoduché a proto minimálně náchylné na chyby, a proto mám šanci že mě "odradí neúspěchy" naopak menší. Určitě budu mít mnohem menší výnosy medu, ale je to odrazující? O tom jsem přeci věděl hned na začátku, když jsem se pro alternativní včelaření rozhodoval. Pokud se v budoucnu rozhodnu přejít na moderní, více účinné včelaření, tak to půjde snadno. Nic drahého jsem nenakupoval, takže mi toho nemusí být líto. A mám naprostou svobodu se pro to nerozhodnout, spokojit se s malými, ale bezpracnými výnosy, a čas věnovat i jiným koníčkům. Není nutné aby pro mě včely znamenaly všechno, byť takové lidi nemůžeme neoceňovat.

Toto můžu z vlastní zkušenosti porovnat se soustružením. Od začátku jsem měl chuť soustružit misky. Mohl jsem koupit solidní motorový miskový soustruh za aspoň 15 tisíc Kč a pak bych mohl soustružit misky ve velkém a hodně. Jenže na ten výdaj jsem neměl, a zdaleka jsem si nebyl jistý že se budu výrobě a prodeji misek věnovat tolik, aby to tak velkou investici ospravedlnilo. Místo toho jsem si s nulovými náklady stloukl pružinový soustruh a mohl jsem začít soustružit hned. Mám teď určitě nižší produkci misek než bych s moderním soustruhem mohl mít, ale to mě netrápí - současná produkce mi tak akorát vyhovuje. A z hlediska nákladů a zisků na soustruhu jsem už teď pár tisíc v plusu, zatímco velký motorový soustruh bych z prodeje misek tímto tempem splácel asi do osmdesáti. A pokud bych přeci chtěl začít vyrábět misky ve velkém na moderním soustruhu, tak nebudu mít problém starý pružiňák odstavit - nic mě nestál, nemusí mi to být líto. Zhruba stejně to tedy vidím i se včelami.

3) Než začnu včelařit, měl bych se to pořádně naučit a vědět co dělám. Pak budu vědět i jaké vybavení nakoupit a nemusím se bát že budu investovat zbytečně. S tímhle se dá těžko nesouhlasit, ale přesto tady něco hapruje. Znamená to že chov včel je tak delikátní činnost, že musím mít nejdřív rok praxe s nějakým včelařem, než se do toho budu vůbec moci pustit? Jaktože si čerstvý přistěhovalec z města na vesnici může bez problému pro radost pořídit pár ovcí, ale přitom je tak těžké aby si stejně pořídil včely? Proč si středověký sedlák mohl jen tak pro zlepšení své hmotné situace postavit k poli pár úlů, zatímco dnes to nelze a člověk se nejdřív musí hodně učit? Určitě je pravda že na včelách je stále co objevovat a i po dvaceti letech včelaření se člověk "pořád učí" ... ale znamená to že kvůli tomu je včelaření velká věda, se kterou nemůže začít jen tak někdo? Podle mě ne. Včelaření může zpočívat i v tom, že vložím roj do díry ve špalku, a za rok si tam dojdu odříznout pár plástů. Na tom není nic těžkého a dá se to "naučit" za čtvrt hodiny. Jistě mám následně obrovský prostor kam se zlepšovat a co nového se naučit, ale pro začátek to nijak nezbytné nebylo.


Komentáře

Autor:
E-mail:
31.10.2017 | rafy (ralfror@seznam.cz)
Líbí se mi ta to fráze:"Včelaření je koníček a výnosy a zisky nejsou důležité" To je pěkná fráze :) Děkuji za velice užitečné informace :) A navíc jsem našel ještě tento článek: http://vcelimor.cz/serial-dil-3-kolik-vcelstev-si-poridit-zacatek/ který mi snad taktéž pomůže :)
reagovat
30.5.2017 | Miloš (berule2@seznam.cz)
já jsem se přesvědčil, že použít thymovar je výborné. Je účinný.
reagovat
26.7.2016 | Pozitiv (trdylo123@seznam.cz)
Přidávám se k pozitivnímu výsledku od Thymovaru.
reagovat
24.6.2016 | Kajoš
Já mám také velice pozitivní zkušenost právě s thymovarem a to jsem vyzkoušel spoustu přípravků.
reagovat
24.6.2016 | Vikoš (trdylo123@seznam.cz)
I nám se osvědčil thymovar, výborné léčivo na bázi thymolu.
reagovat
27.5.2016 | Iva
také máme pozitivní zkušenost s thymovarem. Výborný lék
reagovat
22.4.2016 | Pivo325@seznam.cz (Pivo325@seznam.cz)
I já aplikoval thymovar a ten jediný na bázi thymolu zabral.
reagovat
28.2.2016 | Šimon (Frei123@seznam.cz)
úspěch tkví v tom, jak se včelař o včely stará také po zdravotní stránce. Takže já si i prošel i zákeřnou nemocí, jako je varroáza a nevěděl co s tím. Po druhé jsem se dočetl, že účinkují dobře prosředky na bázi varidolu. Vyzkoušel jsem Thymovar. a ejhle ono to účinkovalo. Od té doby mám pokoj a mé včely také. Spokojeně včelařím.
reagovat
24.3.2016 | Zdeněk Nový (zdeenik1@seznam.cz)
Taktéž mám pozitivní zkušenost s thymovarem.
reagovat