Domácí soustružení

Hledání

Aktuality

Počet návštěv od 10.1.2012

statistiky

Gen 21

autor: Petr
5.4.2016 | Počet komentářů: 3 | přidat komentář>>

Nadační fond Generace 21 snad přes rok organizoval záchranu a převoz ohrožených křesťanských rodin z Iráku a Sýrie nám do ČR. Vše proběhlo legálně, s penězi od dárců, a technickou podporou od státu. Teď po asi dvou měsících značná část těchto zachráněných naštvaně odchází - buď do Německa, nebo zpět do Iráku. Důvody jsou víceméně podivné, plné emocí, a pro nás nepochopitelné.

Musím přiznat, že se mi akce Generace 21 líbila. Delší dobu se říkalo, že ti nejohroženější na blízkém východě zůstávají, protože na cestu do Evropy nemají, a známa byla i nelehká pozice tamních křesťanů. Podle toho, jak jsem to viděl já, to dělala Generace 21 dobře - nehrála si na multikulturalitu, jednoznačně se zaměřila na ty, kteří byli skutečně bezpochyby ohrožení a přitom nám kulturou bližší. A šlo o konkrétní aktivitu, nikoli obvyklé bezzubé tlachání, jak jsme zvyklí od státu. Také jsem četl často články Dana Drápala (který se v Gen 21 dost angažuje), a ač nekřesťan, vždy jsem je hodnotil jako rozumné a takové, se kterými se můžu ztotožnit.

No a teď se záchranná akce sesypala. Generace 21 je z toho viditelně vykulená, protože všichni dělali co mohli, dokázali zařídit první poslední, a teď dostanou obrazných pár facek a obdarovaný odejde středem. Samozřejmě jim velmi záleželo na tom, aby se celá akce povedla, takže teď důkladně hledají chyby a dívají se jestli sami něco nezvrtali ... jenže nezvrtali. Nevím jak probíhal výběr kandidátů pro český azyl, ale důležité je, že vůbec probíhal - to je víc, než co se dá říct o nekontrolovaném přistěhovalectví muslimů. Přivezení křesťané dostali spoustu věcí aby u nás mohli žít normální život, a nadto se jim kdekdo věnoval a pomáhal jim kulturní změnu zvládnout. Opět logicky - cílem bylo těm lidem skutečně pomoct. Nezafungovalo to.

Ukazuje se, že u imigrantů ani ta víra nepřináší takové problémy jako odlišné kulturní pozadí. Generace 21 rozvíjí teorie o tom, že křesťany někdo zmanipuloval, nicméně sami přiznávají, že hlavní problém tkví v kulturní rozdílnosti. Ne že by se jim u nás nelíbilo, ale zkusili po "orientálsku" licitovat a vyhádat si lepší podmínky. Pro nás je to projev drzosti vůči hostiteli - na místě by bylo zůstat vděčný, a lepší podmínky si zajistit vlastní prací. Pro ně nejspíš ne, a nebo se necítí být vázáni vděčností. Taky v nich vidíme jistou dětinskost - když už jsem se rozhodl z rodné země odejít, tak bych si za tím měl stát, a ne to otočit při prvních slabém náznaku problémů. Jsou to podobné problémy, jaké vidíme u muslimských imigrantů, a jak vidno, víra či náboženství za to nemůže.

Mluvilo se o tom, že něco podobného se stalo v Polsku. Moc jsem tomu nevěřil (kdoví jak to ti Poláci dělali), teď tomu věřím. Taky si myslím že je dobře, že nám Generace 21 takto v malém a na náklady sponzorů ukázala kudy ne. I dobře míněný a dobře zorganizovaný záchranný program nefunguje - a ne naší vinou. Snad by opravdu bylo nejlepší vybojovat nějaké to území na islámské státu (který si ho taky vybojoval od všech okolo), dát ho pod správu Kurdům (kteří by na něj pro svůj soustavný boj měli i jakési morální právo), a nechat všechny ty, kteří se chtějí zachránit, aby se tam usadili a svůj stát tam vybudovali. Snad by tam Kurdové vybudovali přívětivější prostředí, než jaké nachází křesťané v jiných muslimských zemích, když byli sami tak dlouho utlačovanou menšinou. A třeba taky ne, ale to už by bylo na nich. Křesťanskou pomocí bližnímu by v tomto případě bylo nabídnutí možnosti vybudovat si lepší život - nikoli nabídka, že mu lepší život prostě dám. Snad je univerzálním pravidlem, že každému nejvíc záleží na tom, co si získal vlastní prací.

 


Komentáře

Autor:
E-mail:
9.4.2016 | Stenly919
Ještě mě napadl jeden dodatek k tomu Polsku, tam v tichosti všichni křesťané, které tam poláci měli zdrhli do německa poté, co jim poláci v dobré víře nabídli zajíštění práce. A zajímavé je, že přesto tito lidé vědí, kolik muslimů je již v německu a i tojka se satvějí ke křesťanům, tak přesto chtějí do německa a přitom tam je velmi vysoká pravděpodobnost, že tam narazí na ty radikální muslimy. Takže opět jsme u těch šesti priorit řízení společnosti. A je tu ještě jedna zásadní věc, kterou jsi se moc nezabýval a tou je , důvod proč někdo, kdo organizuje tento exodus, cche v první řadě zničit německo(a rozhodně to nejsou jen ekonomické důvody)
reagovat
9.4.2016 | Petr (kavan.petr@seznam.cz)
O tom řízení společnosti si myslím stále totéž - zčásti to jsou kraviny, z části běžné věci, které provozuje každý dobrý politik, a které se provozovaly i kdykoli v minulosti. Nic tajného či tajemného s dalekosáhlými následky v tom nevidím.

Stále jsem nakloněn věřit, že imigrační vlna vznikla skutečně spontánně, a pokud ji někdo záměrně posiloval, tak jedině převaděči, kteří si na tom mastili kapsy. Německo mohlo být zpočátku cílem díky svému bohatství; jediným přijatelným cílem se stalo až poté, co k tomu Merkelová muslimy výslovně vyzvala. Blízkovýchodní politické síly (IS) se na vlně zřejmě přiživili a teď už ji možná i táhnou, protože vidí jak to funguje. Nicméně nevěřím že to celé začali, protože jsem přesvědčen, že nemohli vědět, že zrovna proti tomuhle bude Evropa slabá. Také si myslím, že i kdyby teď IS chtěl zacílit třeba na Portugalsko, tak se mu proud přistěhovalců stejně přesměrovat nepovede. Německo se terčem stalo svým vlastním přičiněním, díky veřejnému pozvání.

Ti křesťané, no, to je problém. Měl jsem představu, že víra bude zajišťovat určitou základní shodu s naší kulturou, která přeci jen z křesťanství vychází taky. Zřejmě nezajišťuje.
reagovat
9.4.2016 | stenly919
No já si myslím, že tady se ukazuje, to čmu jsi také moc nevěřil a to je to, na co jsem nedávno dával odkaz a to je to video o 6. prioritách řízení společnosti. Ale to je jen základ DVTR a KOBu, pro hlubší pochopení je třeba tyto vědy více prostudovat, bez toho to nepůjde. Jinak víéce nemá význam říkat, leda že by jsi chtěl..
reagovat