Domácí soustružení

Hledání

Aktuality

Počet návštěv od 10.1.2012

statistiky

Brexit

autor: Petr
27.6.2016 | Počet komentářů: 1 | přidat komentář>>

Co říci k britskému referendu o vystoupení z EU?

1) Výsledek referenda je v podstatě plichta. Samozřejmě papírového vítěze má, ale nic to nemění na tom, že skoro půlka obyvatel s výsledkem nesouhlasí. Z toho důvodu by bylo taktické odchod z EU chvíli nechat ležet (případně ho připravovat potají), než se největší vášně uklidní. Myslím, že něco takového je opravdu v plánu - odchod z EU má připravovat až příští premiér.

2) Referendum není právně nijak závazné, ovšem z hlediska společenského dopadu ho zase nelze ignorovat. Skoro polovina britů si přeje v EU zůstat, a to rozhodně není málo. Znamená to, že politik s touhou rázně EU utnout se bude muset trochu klidnit, a jít na to opatrně. Na druhou stranu druhá polovina britů si přeje z EU odejít, což znamená, že politik nemůže být jednoznačně eurohujerský, pokud má mít nějakou podporu. Přijde mi, že situace nahrává pomalému vyjednávání výjimek (bez vystoupení z EU), a nebo důslednému pomalému dojednávání zvláštních smluv s okolními státy o kdečem (a následné vystoupení z EU).

3) Vypočítávat teď ekonomické dopady je podobné věštění z křišťálové koule. NIKDO neví co se bude dít dál, kdo si jak postaví hlavu a nebo naopak prokáže trochu rozumu. Nikdo neví ani jestli za dva tři roky bude EU vůbec mít nějakou váhu. Zato bych si troufnul tvrdit, že opuštění EU zvedne sebevědomí obyvatelstva, a ozdraví mentalitu jeho i politických špiček. Do budoucna by to tedy mohlo být spíš prospěšné.

4) Kdekdo hodnotí, že se Britové zachovali nerozumně - měli by zůstat v EU a čekat jak se zreformuje, protože se zreformovat musí. Jenže proč se "zreformovat musí"? Právě proto, že tolik lidí tolik důrazně dává najevo nespokojenost. Kdyby všichni tiše čekali co se stane, tak se nic nezreformuje. Do Bruselu už proniknou jenom hodně silné rány, nic jiného tamní úředníci nevnímají. Dále se také předpokládá, že k reformě nedojde, dokud nedojde k výměně osob typu Merkelové a nebo Junckera. Jenže oni sami neodejdou, a pokud kolem nebude silný tlak, tak místo nich nakonec nastoupí někdo podobného ražení. Z tohoto důvodu každá aktivita typu brexitu reformě jedině pomáhá; jakkoli si myslím, že EU žádná pouhá reforma nepomůže.

5) Standardní procedury vystoupení z EU prý trvají několik let. To je poněkud úsměvné, protože co by se stalo, kdyby zítra Velká Británie kompletně přestala plnit svoje eurounijní závazky? EU může hrozit maximálně tak vyloučením. Možná by své členy donutila k nějakému embargu, které by bylo polovičaté a Británii by zase tak nebolelo. Takže vystoupení z EU lze provést ze dne na den, jde spíš o to, aby si vystupující země, své interní záležitosti vázané na mechanismy EU dokázala nějak srovnat. Výsledkem takového drzého kroku by byly ale asi také zhoršené vztahy v leadery EU (tedy hlavně s Německem a Francií), což je lepší neriskovat a chovat se gentlemansky. Ale samozřejmě jen do jisté míry.

6) Britská petice za opakování referenda je kravina na n-tou. Pochopitelně že se sebere hodně podpisů - jeden od každého kdo v referendu prohrál, celkem cca 50% obyvatel země. Jenže o všem stejně nakonec rozhodnou politici, kteří výsledkem referenda nejsou nijak vázaní. Jedno referendum jim stačí k tomu, aby věděli že odpor vůči EU je už hodně velký, a že to nemůžou ignorovat. Když budou mít výsledky deseti referend, nic se na situaci nezmění.

7) Tvrzení že "o tak složité věci jako je členství v EU by měli rozhodovat odborníci a ne občané v referendech", je taky dost zcestné. Zaprvé bych chtěl vidět o jaké odborníky jde. Jsem si jistý že NIKDO nedokáže odhadnout co se bude dít po vystoupení a nebo nevystoupení, a to bez ohledu na jeho odbornost. Zadruhé rozhodnutí je nakonec stejně na politicích (tedy "odbornících"), referendum jim k tomu jen dodalo cenné podklady o postoji obyvatelstva. A za třetí - sebevětší odborník v politice neví jak moc existence EU na občany dopadá. Může řešit právnické problémy, počítat ekonomické odhady, ale stejně neví co všechno EU lidem způsobuje, protože v tom nežije. Teď díky referendu ví, že už je to docela citelné.

Závěr? Je dobře, že referendum proběhlo.  Každé zatřesení eurounijními větvemi je dobré. Teď už jen čekat co se z toho vyvrbí, protože nic lepšího stejně nemůžeme dělat.


Komentáře

Autor:
E-mail:
3.8.2016 | Stenly919
Zdar Petře,
V podstatě máš pravdu, co se výsledku referenda týká, je to v podstatě prohra Nigela Farageho, který původně pro referndum byl a brojil za opuštění země z EU, ale po otm jak to dopadlo, pochopil, že prohrál a odstoupil, ono je totiž něco jiného, když většina lidí je pro a něco jiného, když je společnost rozdělená na téměř dvě stejné půlky, to vyváří napětí a chaos a je těžké to ukočírovat.
reagovat