Domácí soustružení

Hledání

Aktuality

Počet návštěv od 10.1.2012

statistiky

Mycelium

autor: Petr
6.7.2016 | Počet komentářů: 0 | přidat komentář>>

K vánocům jsem dostal první knihy románu Mycelium od české autorky Vilmy Kadlečkové. Dlouho jsem odolával, ale nakonec neodolal, a musím sem napsat recenzi. Jde totiž o působivý příběh, který je krom jiného i velmi aktuální vzhledem k současnosti.

Děj se odehrává nějakých 500 let v budoucnosti a vystupují tam mimozemšťani, takže je to sci-fi. Ta budoucnost je ale hodně podobná dnešku - je tam něco jako internet, mobily, televize a velká města; vše sice vymakanější než dnes, ale pořád na stejném principu. A ti mimozemšťani vypadají skoro jako lidé, nebo se vzhledem trochu liší, ale pořád jako lidé uvažují. Vlastně po chvíli čtení zjistíte, že na té budoucnosti není nic pro nás neobvyklého, a všechno v ní funguje tak, jak jsme dnes zvyklí. No a do téhle futuristické idylky si přidejte mimozemský národ össeanů, kteří jsou náboženští fanatici, praktikují lidské oběti, a drží prst na nejmodernějších technologiích známého vesmíru.

Tihle össeané jsou neuvěřitelně schopní manévrovat v politických vodách. Pozemšťané v budoucnu dotáhli mnohé ušlechtilé myšlenky současnosti až do konce - multikulturalitu, transparentnost politiky, ochranu soukromí a tak dále. Pak přišli össeané, a naprosto neomylně vyhmátli všechny slabiny takové společnosti. Příklad? S össenskou podporou vznikl na zemi zákon O informacích, který každému přikazuje sdílet v duchu transparentnosti prakticky všechny informace. Novináři (v budoucnu zvaní "medianti") mají dokonce zákonnou povinnost sbírat a zveřejňovat všechny informace, ke kterým se dostanou. Současně vznikl i zákon O církvích, který v duchu nejlepších tradic multikulturnosti zajišťuje náboženským spolkům svobodu vyznání a plný (zákonem daný) respekt k jejich zvláštnostem. Výsledkem je, že pozemské instituce neutají naprosto nic, zatímco össeané (kteří všichni vyznávají své náboženství) mohou tajit cokoli - včetně skutečnosti, že nenápadně brání jakémukoli výzkumu příslušného směru fyziky, který by mohl narušit össenský monopol na mezihvězdné lety. Kdyby ale proti takovému stavu chtěl nějaký pozemský politik vystoupit, jeho vlastní zákony ho semelou a zničí.

Toto všechno je sice velmi propracovaná vize budoucnosti lidstva ochromeného vlastními idejemi, ale v knize tvoří jen kulisy. Před nimi se odehrává velmi zajímavý a originální příběh. Objevuje se člověk nadaný schopnostmi, které si nezadají s fantasy magií, a rozbíhá se závod o to kdo ho získá na svou stranu coby ultimátní zbraň. Jenže on sám není pouhým objektem cizích plánů - má svoje vlastní plány, a jelikož je odkojen zcela cizí kulturou, chová se často nevypočitatelně. Objevují se Lodě - össenské mezihvězdné "dopravní prostředky", které jsou myslícími bytostmi podivných vlastností. Össeané je dokázali zotročit a drží je v šachu, nicméně Lodě se stále nevzdaly naděje na svobodu. A objevuje se pochopitelně i hlavní hrdina Lucas Hildebrandt, který rozumí össeanům a jejich plánům jako málokdo na Zemi, s Loděmi ho spojuje velice složité pouto, a zvolna se v něm líhne moc nesrovnatelná s čímkoli dalším.

O čem Mycelium je? O lidstvu, které je tak ušlechtilé, že spoutalo samo sebe a sebralo si sílu. O nepříteli, který přijde v míru, ale lidstvo ovládne skrze politiku, takže si brzy může dělat co chce aniž by došlo k jedinému výstřelu . O tom, jak nesmyslný je respekt k zákonu, když jsou zákony špatné. O dvou mužích, kteří by spolu mohli dosáhnout velkých věcí, ale nedokážou spolupracovat kvůli odlišnému pohledu na svět. O boji s vlastními mindráky a hledání si svého sebevědomí. O tom, jak snadné je nechat se strhnout vykladači pravdy natolik, že zcela mineme pointu toho, co bylo řečeno. O tom, jak snadné je nechat situaci "jen tak být", místo aby je člověk vyřešil i za cenu nepříjemností. Je to kniha o budoucnosti, ale i současnosti; je fantastická, a přitom velmi reálná.

Více o knize i autorce na: http://mycelium.argenite.org/

 


Komentáře

Autor:
E-mail: