Domácí soustružení

Hledání

Aktuality

Počet návštěv od 10.1.2012

statistiky

Kouzelná Beruška a Černý kocour

autor: Petr
19.8.2017 | Počet komentářů: 0 | přidat komentář>>

Asi mi už měkne mozek, nebo je to stářím (celých pětatřicet let!), ale je to tak - zamiloval jsem si teenagerovský seriál Kouzelná Beruška a Černý kocour. Začalo to nevinně, když naše dvě dcery, přesně v tom správném cílovém věku, začaly místo různých Barbie a Winx club - které mě nebaví - sledovat něco nového. Náhodou jsem to zahlédl, zapamatoval si že tam je nějaká beruška a kocour, a večer v rámci popracovní relaxace jsem se rozhodl že si to pustím taky, abych věděl co že to ta dnešní mládež tak žere. Když jsem se o půlnoci násilím odtrhával od páté epizody abych se vůbec stihnul vyspat, napadlo mě, že mě to taky docela dostalo.

O čem to tedy celé je? Kouzelná Beruška a Černý kocour je 3d animovaný seriál vzniklý v poměrně neobvyklé koprodukci Japonska, Jižní Koreje a Francie. Tématicky jde o původně snad v Japonsku vzniklé schéma - několik školou povinný kluků či holek získá jakousi formu superhrdinské moci, kterou ale nesmí nikomu prozradit. Stále žijí běžný život a řeší běžné problémy se školou, rodiči či prvními láskami, ale kromě toho se čas od času promění do superhrdinské podoby a velmi akčně zachraňují svět. Marketingový tah je tady zcela jasný - hrdinové jsou přesně ve věku cílové skupiny, aby se s nimi dalo rychle ztotožnit, a současně potom svou superhrdinskostí a tajemstvím naplňují přirozenou touhu dospívajících po výjimečnosti. Seriálů na toto téma vzniklo víc, vlastně už poměrně hodně, protože jsou docela úspěšné.

Kouzelná Beruška a Černý kocour se do této rodiny přidaly a standardní schéma naplňují podle očekávání. Hlavní hrdinkou je školačka Marinette, vcelku běžná milá a sympatická holka se sklony přitahovat nehody. Když tajemný neznámý číňan hledá koho postavit proti vzrůstající moci zlých padouchů, vybere si ji kvůli jejímu dobrému srdci. Tajně jí předá šperk zvaný Mirákulum, a drobnou bytost Tikki, která má moc Marinette v případě potřeby přeměnit do podoby superhrdinské Berušky. Pod jednou podmínkou - že nikomu neprozradí kdo doopravdy je. Podobnou zkušeností projde i chlapec Adrien - místní celebrita, po které šílí všechny holky, který ovšem žije pod taktovkou despotického otce, prakticky nez možnosti žít normální život. Adrien získá pro změnu schopnost měnit se na obratného superhrdinu Černého kocoura. Černý kocour pak tvoří Berušce parťáka, a pomáhá jí v boji proti superpadouchům.

Stručně řečeno, Beruška a Černý kocour zcela naplňují svůj žánr. Důležité ovšem je JAK ho naplňují, a to je právě to, v čem seriál exceluje.

1) Animace. Co naplat, vizuální stránka je prostě důležitá. Tak tedy původně mělo jít o ryzí 2D kreslené anime, a na youtube se dá najít trailer na takto zpracovanou Berušku. Tvůrci se ale nakonec rozhodli pro 3D počítačovou animaci, a podle mého soudu šlo o výborný tah. Seriál je stále anime inspirovaný, ale jako anime NEVYPADÁ. Nejsou v něm postavy s typickým anime vzhledem (i když velké oči mají často také), animace je plynulá a ne "sekaná" jak v anime někdy bývá, a tak dále. Řekl bych, že seriál tímto tahem získal to lepší z obou světů.

Scény z běžného života jsou ztvárněny docela realisticky. Jasně, postavy mají takový ten nepřirozeně voskový vzhled počítačových modelů, ale hýbou se velmi přirozeně, normálně a hezky. Když dojde na superhrdinskou akci, je to hezké na koukání, plné divoké akrobacie, a přitom vždy přehledné a nepřeplácané. Vizuální stránka se prostě velice povedla.

2) Marinette. Marinette aka kouzelná Beruška je zpracovaná prostě parádně. V podobě obyčejné Marinette se chová naprosto dokonale normálně. Hlas, gesta, celkové chování a tak dále perfektně sedí na běžnou holku v jejím věku. Pravda, seriál v duchu anime poněkud přehání gestikulaci a výrazy obličeje ve chvílích, kdy Marinette zápasí se svými city k Adrienovi, to se ale dá přežít. Když říkám že je "normální holka" tak to ale neznamená že by byla nějak nezajímavá; právě naopak. Je hezká (i ve své CGI podobě) takovou tou klidnou nenápadnou krásou. Má talent na design a styl, umí kreslit a navrhovat módní stylové věci. Je hodná, ochotná, ráda pomůže. Má tendence přitahovat pohromy, a taky zmatkovat když ji něco jen trochu vykolejí. Což je dost roztomilé. Je hodná a obětavá, ale občas ji taky ujedou nervy, nebo něco nezvládne a někomu ublíží. Hledá správnou cestu životem, je ochotná uznat svoje chyby, omluvit se, poučit se. Nemá o sobě zvlášť vysoké mínění. Vyjmenoval jsem toho o ní hodně? Ano, a to jen díky tomu, že je Marinette tak dobře v seriálu vykreslená. Postava Marinette-Berušky je jeden velký klad. Dlužno ještě podotknout, že Marinette má tu a tam pochybnosti o tom jestli je pro roli superhrdinské Berušky dost dobrá. Ale i když ji nakonec přijala a zjevně se jí líbí, představuje to pro ní spíš něco jako další povinnost, kterou je na sebe ochotná vzít, ale není to nic, čím by žila.

3) Adrien. Adrien aka Černý kocour je z hlavní dvojice na trochu vedlejší koleji, celkem pochopitelně, protože seriál se soustředí především na Marinette. Přesto je ale vykreslen jako velmi zajímavá postava. Žije ve velmi bohaté rodině, je místní celebrita, a má mnoho důvodů nosit svůj nos nahoru; což ovšem ani náhodou nedělá. Nijak se nad ostatní nevyvyšuje, nejspíš proto, že si nijak výjimečně nepřipadá. Adrien CHCE žít normální život, chce uniknout z mantinelů daných despotickým otcem, ale daří se mu to jen se střídavým úspěchem. Není divu že se tak chutě vžil do role Černého kocoura, protože mu to umožňuje uniknout přísné disciplíně. Adrien si svého Kocoura vysloveně užívá.

4) Vztah Marinette a Adriena. Tohle je jednoznačně nejvyzdvihovanější střípek z celé mozaiky. Není divu - děj sestavili Francouzi, a ti, jak známo, mají na milostné romance buňky. Ve skutečnosti právě vztah obou protagonistů je to, co spojuje jinak velmi epizodní a poměrně repetetivní díly, a co představuje ten děj, u kterého jsme zvědaví jak to vlastně dopadne. Že se tam někde objeví superpadouch a Beruška s Kocourem ho porazí, to je jasné předem. Ale odváží se Kocour vyznat konečně Berušce nebo ne? Dokáže Marinette dát Adrienovi Valentýnku? Zabere to? To je přesně to kvůli čemu se koukáte na další a další díly.

Tak tedy - pointa je v tom, že Marinette, coby běžná holka, se bláznivě zamilovala do výjimečného "běžného kluka" Adriena. Když se jí v podobě Berušky okatě dvoří trochu přidrzlý Černý kocour, tak ho se vzpomínkou na Adriena vždycky suverénně uzemní. Adrien se ovšem zamiloval do Berušky, která pro něj představuje vstup do jiného života a dráždivé tajemství; a se vzpomínkou na Berušku přehlíží sice milou, ale pro něj poněkud fádní Marinette. Adrien netuší, že Beruška a Marinette jsou jedna a tatáž osoba (a Marinette netuší totéž o Adrienovi a Kocourovi), protože oba mají zakázáno komukoli dát najevo svoji pravou totožnost. Divák tak ví, že oba krouží kolem sebe, jsou si jasně souzeni, ale nemůžou k sobě najít cestu.

Celá romance by snad nebyla tak zajímavá nebýt toho, že se s Marinette tak snadno člověk sžije, že jí začne fandit. Jako muž nemám takové tendence probírat oblíbené "kdo s kým", ale na druhou stranu u blízkých kamarádů a kamarádek mě to velmi zajímá, držím jim palce, přeju jim úspěch. No a Marinette tak nějak vklouzla do podobné role. Dlužno podotknout, že Adrien zase řeší mně dobře známé problémy, a některé situace jsou podané velmi pěkně a věrně. Například chvíle, kdy se Beruška na poslední chvíli před svou proměnou zpět na Marinette uchýlí před zraky Kocoura za nezamčené dveře. Kocourovi-Adrienovi by stačilo lehce strčit do dveří, a zjistil by kdo je jeho životní láska. Ta by si toho navíc nemusela vůbec všimnout, třeba se bude starat o něco jiného. Stačilo by jen kouknout škvírkou. Adrien s rukou na klice chvíli váhá, ale pak tiše odejde. Sice je z toho pak na dně, ale rozhodnul se, že by to byl podraz, a on svoji milovanou podrazit nechce. Nádherná situace, jí podobné znám velmi dobře, a kdybych to uměl nějak umělecky ztvárnit, tak takto by to přesně vypadalo.

5) Superpadouši. Aby mělo superhrdinské duo s kým bojovat, potřebuje superpadouchy. Ti jsou tady ztvárněni, no, zase pěkně. Tak ... představte si, že někde v srdci Paříže sídlí bídák nadaný záhadnou mocí, jehož cílem je získat všechna mirákula, aby měl moc ještě větší. Mirákula ale vlastní superhrdinové, a no a logický způsob jak přilákat superhrdiny je použít superpadouchy. Jejich přítomnost superhrdiny vytáhne z anonymity, a současně je mají šanci přemoci. Náš hlavní bídák se jmenuje Lišaj, a ovládá takzvané Akumy - zlé duchy, kteří dokáží člověka posednout, dát mu superschopnosti a podřídit ho Lišajově vůli. Akuma je ale proti normálnímu člověku slabý; aby se posednutí zdařilo, musí ho cílový člověk CHTÍT. Lišaj tedy vyhledává lidi se kterými cloumá vztek nebo se chtějí někomu pomstít, a v takové chvíli jim nabídne moc akumy, aby měli sílu svoji pomstu vykonat. Dá se čekat, že kdyby dotyčný člověk odmítl, akuma selže. Jenže dobrý výběr je základem úspěchu - Lišaj osloví jen ty, u kterých má jistotu že budou souhlasit.

Superpadouši se tak rekrutují z řad normálních lidí, kteří prostě jen v určité chvíli nezvládnou svoje nervy. Všichni to známe, nervy občas ujedou každému. Seriál v každém díle názorně ukazuje jak by to dopadlo, kdyby člověk v takovou chvíli měl moc vykonat všechno to co se mu zrovna honí hlavou. Je to poučné pro děti, ale po pravdě řečeno, takovou věc je dobré občas připomenout i dospělým.

6) Kwami. Toto podivné slovo je obecné pojmenování drobných prastarých bytostí, které umějí létat, mají malé tělo, velkou hlavu a jakési zvířecí prvky. Právě kwami ve spojení se šperkem zvaným mirákulum dokáže proměnit člověka na superhrdinu. Takže proto mají Beruška i Adrien svého kwamiho.

V mnohých současných seriálech pro dívky se vyskytují různí drobní extra roztomilí tvorové, o které se hlavní hrdinky starají, díky čemuž si divačky vybíjí svoje mateřské pudy. Této role se v našem seriálu chopily bytosti kwami, ovšem pojaly to poměrně originálně. Beruščina kwami (jménem Tikki) je té roztomilosti ještě docela blízká, ale není až tak pasivní - s Beruškou si povídá, radí jí, je to spíš taková holčičí kamarádka do kapsy. Pravou chuťovkou je ovšem Plagg, Adrienův kwami, a chlapská obdoba oněch roztomilých potvůrek. Jeho miminkovskou podobu s velkou hlavou doplňuje černá barva, trochu chraplavý hlas a dva kočičí tesáky, které mu dodávají roztomilost hororové příšerky. Krmí se smradlavým sýrem, a místo přátelských rad ironicky komentuje Adrienovy činy. Je to prostě ten pravý pomocník pro opravdového chlapa.

7) Akce a souboje. Už jsem vychvaloval že akční scény jsou pěkné a přehledné, plné superhrdinské akrobacie, obratných úniků a občas i soubojů. Bojovou roli tady jednoznačně obsazuje Černý kocour, vyzbrojený zvětšující a zmenšující se holí. Právě on je v týmu od toho, aby mlátil lidi po hlavě, a celkově rozbíjel a ničil. V tom mu dopomáhá i jeho speciální schopnost, která mu umožní po vyvolání zničit libovolnou věc které se dotkne. Sympatický je i fakt, že jeho bojové schopnosti mají jádro v Adrienovi - který se intenzivně věnuje tréningu sportovního šermu a je v tom velmi dobrý.

Beruška vyzbrojená kouzelným jojem (jojo - taková ta věc co jezdí na šňůrce nahoru a dolů) se sice akci nevyhýbá, dokáže ve vhodnou chvíli někoho zadržet, podtrhnout mu nohy a tak dále, ale její role nespočívá v boji. Právě jen ona dokáže neutralizovat Akumy, a právě jen ona dokáže finálně porazit protivníka. Snad v tomto můžeme spatřovat vliv evropských klasických pohádek, protože Beruška vždycky vítězí důvtipem. Její zvláštní schopností je Štěstíčko - kouzlo, které jí vytvoří jeden, obvykle úplně obyčejný předmět. Třeba krabici. Nebo hopíka. Nebo ručník. Věc naprosto normální a nebojovou, která je ale v dané chvíli klíčem k vítězství. Beruška se poté musí zamyslet, a vykoumat způsob jak to použít aby padoucha porazila. Velmi to oceňuji, je to originální - jako ultimátní schopnost hlavního hrdiny čekáme obvykle spíš něco silně destruktivního, doprovázeného velkorysými světelnými efekty a tak dále.

Závěr - no jak jinak. Kouzelná beruška a Černý kocour je výborný seriál, skvěle zpracovaný, a líbí se mi i když už nejsem dítě.

 


Komentáře

Autor:
E-mail: