Domácí soustružení

Hledání

Aktuality

Počet návštěv od 10.1.2012

statistiky

Včelařský komunismus

autor: Petr
3.9.2017 | Počet komentářů: 3 | přidat komentář>>

Tentokrát něco z oblasti mého koníčka, včelaření - akorát místo o včelách to bude o politice.

Tak tedy v České republice existuje něco jako Český svaz včelařů, což je profesní spolek kterému podobný má kdejaký obor. Včelař nemusí být nutně členem ČSV, ale musí mu kdeco hlásit; většina včelařů tedy členy ČSV je (je to jednodušší), a to tím získává jistou politickou váhu. Je to celkem velká organizace, takže má svoje ústředí, předsedu, sekretariát, komise a funcionáře. No a z řad ČSV teď před několika měsíci vzešel nápad, že by po včelařích byly vyžadovány zkoušky způsobilosti. Když chcete chovat včely, museli byste se našprtat na testy, zaplatit komisaři, udělat zkoušku, a púak teprve byste si včely mohli legálně pořídit.

Na celé věci není ani tak hrozné že se objevila - koneckonců je dobře že v ČSV jsou lidi s různými nápady - strašlivé je, že okamžitě nespadla ze stolu. Kdyby napoloviční většina strejců na ústředí řekla "dobrý, Karle, ale to je blbost" a vykašlala se na to, bylo by vše v pořádku. Bohužel dostatečným množstvím funkcionářů to přišlo jako dobrý nápad. Ne dost, a o celém problému se stále jedná, nicméně demonstruje to smutnou skutečnost jak moc lidí se nezbavilo myšlenky že "regulace jsou dobré".

Předpovím co by se stalo kdyby tato regulace byla zavedena
1) Dalo by to práci komisařům, vedoucím kurzů a tak dále. Placeno by to bylo z peněz včelařů. Včelaři by úměrně tomu zvedli ceny medu, protože se jim ty náklady musejí vrátit. Doplatil by na to spotřebitel, pro kterého med zdražil. Toto by se týkalo především velkovčelařů; a dá se čekat, že by důsledek nebyl až takový. Několik velkovčelařů by asi přestalo být konkurenceschopných a skončili by, většina by ale jela dál.

2) Opatření by bylo likvidační pro zájmové malovčelaře, kterých je u nás opravdu hodně (je to česká specialita). Řada z nich by se včelami sekla, protože na šprtání testů a běhání po kurzech nebudou mít čas. Horší je, že by se zase o kus zesložitil vstup do včelaření, takže by včelařů přestalo přibývat. Není to tak dávno co se na všech stranách bědovalo že včelařů ubývá. Trend se změnil, a ČSV hned přemýšlí jak to ještě zesložitit. Po pár letech by tak zmizeli všichni ti oblíbení malovčelaqři prodávající ze dvora, a místo nich bychom kupovali "směs medů ze zemí EU a zemí mimo EU" v supermarketech.

Dál už se hádat neodvažuji, i když mě napadá i řada dalších negativních důsledků. Další předpovědi bych nechal na praktické zkušenosti - čím víc regulací, tím hůř pro celou společnost. Neplatí to úplně absolutně, ale jsou zrovna včely ten obor, který nutně potřebuje regulaci? Když v době převahy řepného cukru nejde dokonce ani o strategicky důležitou potravinu? A především - je opravdu nutné, aby tyhle úchylné iniciativy vycházely přímo od nás včelařů? Ale bohužel - někdo se chce cítit politicky důležitý, jiný rád přikazuje, další je přesvědčen že zná dokonalý recept na dobro ... a výsledkem je návrat komunistického uvažování. Docela dobře to ilustruje současnou dobu.

 


Komentáře

Autor:
E-mail:
14.10.2023 | Jan Greňo
Dobrý den,

jak to dopadlo? Musí začínající včelaři dělat zkoušky?
reagovat
14.10.2023 | Kaven (kavan.petr@seznam.cz)
Nemusí. Naštěstí se to neuchytilo.
reagovat
31.3.2019 | Aky
Jako myšlenka je fajn informovat nové včelaře o tom jak chovat včely, ale pokud by někdo měl mít zkoušky tak bych to nechal třeba na důvěrníkách a těm by to hradil svaz z příspěvků na úkor vlstních kapes a provádět by to mohly učitelé včelařství...
reagovat