Domácí soustružení

Hledání

Aktuality

Počet návštěv od 10.1.2012

statistiky

Evropská unie

autor: Petr
11.8.2013 | Počet komentářů: 4 | přidat komentář>>

Jistě jste si na domovské stránce webů www.kozeluzstvi.cz a www.domaci-soustruzeni.cz všimli upozornění o tom, že web vznikl bez dotace Evropské Unie. Tady se pokusím vysvětlit proč ... tedy spíše shrnout než vysvětlit. O problémech EU ví už dnes skoro všichni, takže vysvětlování není potřeba.

Tož Evropské dotace považuji za destruktivní z těchto důvodů:

1) Ztráty při přerozdělování. Všechny členské státy vyberou daně, a část z nich pošlou do Bruselu.Tam je přeorganizují na základě operačních programů (či jak se tomu říká) a přeorganizované posílají zpět do členských států, které je zase zpět rozdělí daňovím poplatníkům. Zatímco přesuny peněz probíhají jednoduše a elektronicky, celá ta mašinérie spolkne obrovské množství lidské práce, a potažmo tedy i peněz. A to i za předpokladu že všechno běží jak má. Jenže ono neběží, protože na všech úrovních se objeví paraziti ... a čím víc peněz tam bude, tím víc jich bude.

2) Rozkrádání. Kdekoli se rozdávají peníze, tam se objeví lidi, kteří si je rádi vezmou, často tak nějak mimo stanovená pravidla. Je to nejspíš trestný čin, ale je těžké ho za něj považovat. Spíš bych to chápal jako nezbytný doprovodný efekt, se kterým se nedá nic dělat. Čím složitější je mechanismus přesouvání peněz a čím víc lidí se na něm podílí, tím víc tam bude rozkradačů. Unie nám krásně ukazuje že se jako národ nemáme v tomto směru za co stydět, ve všech zemích je to stejné.

3) Pokud vše běží jak má, tak žadatelé dostávají dotace na základě podaného projektu, který zhodnotí několik komisí co do oprávněnosti. Aby se zabránilo rozkrádání, byla stanovena neskutečně složitá pravidla pro náležitosti projektu. Tato pravidla jsou formální - projekty jsou neskutečně různorodé, zatímco po úřednících se chce aby pracovali předvídatelně a v podstatě strojově. Je těžké mechanicky hodnotit užitečnost a přínosnost projektu, proto se komise spokojí se zaškatulkováním projektu, a hodnotí se především formální stránka věci. Projekt potom může být zamítnut na základě jedné předložky, chybného obrázku a podobně. Zdaleka tedy není pravda, že unijní peníze jsou k mání pro každého, kdo přijde s dobrým projektem.

4) Člověk, který potřebuje unijní peníze na něco užitečného, umí dělat především to užitečné. Naučit se podávat unijní projekty je ovšem proces tak složitý, že na to potřebuje několik měsíců usilovného učení. I potom projekt nemá zase tak velkou šanci na úspěch, protože bez praxe podání projektu pravděpodobně úspěšné nebude. Naopak člověk, který nic užitečného nedělá, ale zato se naučil dobře podávat projekty, peníze nejspíš získá. Všimněte si, že klíčovou dovedností je "schopnost podávat projekty", nikoli schopnost dělat něco užitečného. Proto unie financuje především pitomé, ale dobře podané projekty, na úkor těch dobrých, ale špatně zpracovaných. Každý člověk má ovšem možnost využít pomoc firmy, která se za procenta z projektových peněz specializuje na podávání projektů. Tito lidé se pak řadí mezi parazity popsanými v bodě 2), ačkoli jejich činnost protizákonná není a systém je v podstatě potřebuje.

5) Zato když už člověk projektové peníze získá, je jich obrovské množství. Musí jich být dost aby se zaplatili všichni parazité, a příjemci ještě dost zbylo. A zbyde jich dost, takže příjemce je schopný nakoupit i věci, bez kterých by se jinak obešel. A nebo nakupuje zbytečně draho, protože peníze jen tak dostal, jeho nejsou, a utratit se musí.

6) Další věc, za kterou se v každém projektu musí utrácet, je propagace Evropské unie (to jsou všechny ty vlaječky a mosazné cedulky informující co všechno nám unie koupila). Každý příjemce dotace je tak nucen dělat reklamu eurounijním dotacím. Nadnárodní politické těleso si tímto za obrovské peníze leští své ego; jiný důvod jsem nenašel. Jelikož nikdo jiný než unie takovou reklamu nevyžaduje, jsou cedulky s hvězdičkama tím jediným co je vidět, a člověk pak řekne že bez unie už by nic nefunguje. Není to pravda, a proto jsem na své weby vyvěsil upozornění - aby každý věděl že bez unie se pořád ještě dá něco dělat.


Komentáře

Autor:
E-mail:
31.3.2019 | Aky
Plně souhlsím. Cestou k narovnání je zrušení dotací (hlavně těch na plochu a zemědělské komodity) a společně s dovozním clem bychom mohli zase mít šanci na soběstačnost.
reagovat
18.2.2017 | Petr Vaněček (vinetu.mes@seznam.cz)
Přesně tak, krom toho unie potopila zemědělství a slouží zejména německu, pro Čr je přítěží!
reagovat
26.1.2017 | Božena (b.medic@seznam.cz)
Dobrý den, pane Petře, máte skvělé stránky, za které děkuji. Přeji vám, aby se vám i nadále dařilo vše, do čeho se pustíte. Božena
reagovat
8.1.2014 | Stenly911
Sice to asi k tématu úplně nepatří, ale narazil jsem na jedno video, které dokazuje, že euroskeptici jsou i samotném EU parlamentu a to nejen Nigel Farage.

http://www.youtube.com/watch?v=sQC375vGj9Q&feature=youtu.be

reagovat