Domácí soustružení

Hledání

Aktuality

Počet návštěv od 10.1.2012

statistiky
Zpět do kategorie

Litinový soustruh na dřevo SL-2000

 

Typ: SL 200
Výrobce: rumunsko
Rok výroby: 1977 - 1990
Cena: 20 - 40 tis. Kč

Popis: Konstrukčně odvozen ze staršího typu SHS. Stabilní modelářský soustruh s kuželem Mk3 ve vřeteníku i pinole koníku. S křížovým suportem. Možnost připevnění příslušenství i na vnější stranu vřetena (levý závit).

Technické parametry:
motor - 1,5kW 400V
otáčky - ~330 - 2800 - 3 stupně +mechanický variátor 
max. točný průměr - 62cm
max. točná délka - 200cm
váha - ~750kg

Osobní názory a zkušenosti:
  Tuhá konstrukce, s výkonným motorem. Mechanická účinná brzda, změna převodu je méně pohotová jako u SHS, rychlost je možno měnit za pomoci mechanického variátoru, který je však dost jemný. Výrazně lepší ovládání opěrky, než u SHS (aretace), avšak stále se zlou konstrukcí opěrkové nohy, neumožňující přiblížení k ose soustružení blíže, jak ~5cm.
   Dnes nestandardní rozměr závitu(M39) na vřetenu pro soustruhy.


vřeteník - výměna ložisek
vřeteník - výměna ložisek

Komentáře

Autor:
E-mail:
3.12.2019 | Milan (malonkaoo@gmail.com)
Zdravím. Pořídil jsem si tento soustruh a zajímá mě jedna věc. V koniku nemám nejspíš možnost dát morse kužel. Protože v těle pinoly je jen oválná díra. Chybí drážka do které zapadne onen morse. Proto se chci zeptat, jestli náhodou nevíte zda mi nechybí nějaký díl. A další otázka zní. Jak mám vyrazit kužel nebo hrot z koníku. Není žádná díra. Rád pošlu foto. Díky Milan
reagovat
4.3.2012 | Pavel (dvorakp@mybox.cz)
Dobrý den,rád bych se také podělil o zkušenosti se soustruhem SL.Když jsem ho kdysí před lety kupoval,tak jen když jsem viděl zpracování,tak jsem se rozhodl ho celý kompletně zgenerálkovat a víceméně předělat ku obrazu svému.Oni ti kluci rumunští to snad dělali doma na koleně.Veškeré řemenice házely,uložení variátoru vymlácené,šrouby navrtané ze šikma a jiné libůstky.Jinak ale musím říci,že soustruh je stabilní,těžký,takže celkem příjemná práce.V současné době již chystám zcela přepracovat systém pohonu "vyhožením" mech.variátoru a nahrazením frekvenčním měničem.Též koník mne nijak neoslovil,proto si sháním masivnější provedení ze soustruhu na železo,hlavně pro jeho větší přesnost a hlavně jemnost.Jinak lože,(jelikož jsem nikdy za 20let nesoustružil tak dlouhé kusy) jsem zkrátil o délku jedné vnitřní výztuhy a ted je z něj celkem kompaktní kousek.Ještě mi velmi chybí,že se s vřeteníkem nedá otáčet,ale to prostě konstrukce nedovoluje a nevím,jak ostatní,ale já mám morse 3 jak ve vřetenu,tak v pinole koníku.Jinak po kompletním "tuningu" celkem spokojenost.
reagovat
10.2.2021 | Roman (dekrom@seznam.cz)
Dobrý den, Pavle,
zaujal mne Váš komentář k soustruhu SL 2000. Chci se zeptat na vaše zkušenosti po letech praxe s tímto soustruhem.
Máte ho ještě? Mám možnost jeden takový zakoupit. Sbírám informace...Mohl byste se krátce podělit?
Psal jste, že jste si jej vylepšil.Za jakékoli info a názor budu rád.
reagovat
20.12.2014 | Láďa Heřmánek (dekoba@seznam.cz)
Zdravím,mám rumuna SL-2000, jestli by mě někdo napsal jaké je stoupání závitu na vřeteníku(průměr je 39mm, ale stoupání nemám čím změřit, chtěl bych si sehnat nebo dát udělat přírubu pod sklíčidlo. Za odpověď předem díky. Láďa. dekoba@seznam.cz
reagovat