Vydělávání kůží a kožešin
autor: PetrKniha Vydělávání kůží a kožešin
Helmut Ottiger, Ursula Reeb
Nakladatelství Grada právě vydalo zajímavou knížku s názvem Vydělávání kůží a kožešin, a já jsem byl požádán o její recenzování. Knížka má 110 stran formátu o něco větším než A5, není to tedy žádná bichle a je podobná ostatním rukodělným knížkám ze stejného nakladelství (vydali jich hodně, znám např. Filcování). Text je rozdělen do několika kapitol, které víceméně sledují celý postup činění, a doplňují i další informace, jako např. jak naložit s koželužským odpadem. To je zrovna jedna ze zajímavých pasáží, jelikož autor je němec, a když zmiňuje zákonné zákazy a povolení, tak nevíme zda se jedná o ty německé, a nebo zda je překladatel přizpůsobil našim podmínkám. Ale to je jen taková úsměvná zajímavost, která nehraje velkou roli.
Když jsem zmínil překlad z německého originálu, bude jistě dobré o něm napsat víc. Už několikrát jsem narazil na odbornou knihu s úchvatnými obrázky na křídovém papíře,ale také s natolik zoufalým českým překladem, že text téměř nedával smysl. Aby ho bylo možné pochopit, bylo nutné odhadnout myšlenové pochody překladatele, odvodit originální větu,a přeložit si ji znovu a pořádně. Je velmi dobře, že Vydělávání kůží a kožešin takovým neduhem netrpí. Překlad je dobrý, text pochopitelný a nedochází ke znásilňování koželužského výraziva. Jako drobnou perličku zmíním, že tu a tam jsem narazil na podezřele známé obraty a výrazy, a mám nejasný pocit, že překladatel čerpal i z mého webu. Je-li tomu opravdu tak, pak je to pro mě pocta.
Podívejme se ale na obsah knihy. Bez mučení přiznávám, že jsem k autorovi knihy během čtení pojal jisté sympatie. Drží se přesně v těch mezích, které považuji za ideální. Ač vystudovaný antropolog, nepouští se do žádných intelektuálních slovních cvičení; a je znát že píše o tom, co si sám vyzkoušel a co umí, nikoli jen o tom co odněkud opsal. A zároveň nezabředává do zbytečných technických detailů, jak mají ve zvyku autoři skript (i když ti nemají moc na výběr, protože studenti ty detaily prostě musí znát). Činící postupy popisuje stručně a výstižně, a zároveň v rámci možností vysvětluje PROČ se to dělá tak jak dělá. O něco podobného se snažím na svém webu, a rád vidím, že s mým přístupem ještě někdo souzní.
Co se tedy vlastně z knížky dozvíme? Především celý postup činění, od stahování kůže po hotovou useň. To je velmi důležité pro každého, kdo s činěním dosud nemá žádné zkušenosti. Najdeme popis různých druhů činění - tříslovinami, kamencem, tukem, mozkem a chromem. To je trochu jiná sestava než co mám na svém webu, a je to jedním z důvodů proč má cenu si knížku koupit. Autorovým hlavním zájmem bylo zjevně činění mozkem, kterému se já úplně vyhýbám. Ke cti mu slouží, že u něho neskončil, seznámil se i s našimi evropskými postupy a naučil se je používat. Přesto jsou jeho preference trochu jiné než moje. V části o činění kamencem např. popisuje výrobu kůže glacé, o které já sice vím, ale nemám ji ozkoušenou. Knížka mě navnadila a pravděpodobně ji někdy v budoucnu vyzkouším. Při činění tříslovinami autor považuje za neúnosné používat pouze výluhy z kůry, a proto činí koupenými tříslovinami z drogerie. V tomto se hodně lišíme (pro mě je naopak kůra přípustnější než kupované tříslo), nicméně právě díky tomu se naše informace krásně doplňují. Zajímavé jsou mírné odlišnosti v obecném činícím postupu. Autor například zcela opomíjí krok moření v trusu, ale zařazuje místo něj kvašení, které já zase chápu jako jako vlastní činění, nikoli jako jen nějaký předstupeň. Dodatečně si uvědomuji, že jsem kdesi na webu četl, že moření lze nahradit máčením ve kvasící směsi podmáslí a otrub, což se kvašení přeci jen podobá. Zdá se že by skutečně mohlo jít o víceméně zaměnitelné postupy, třebaže v kůži jistě provádějí odlišné věci.
Jaký tedy učinit závěr? Má cenu si knížku koupit, nebo ne? Jsem přesvědčen že ano. Můj web je zadarmo a má o něco širší záběr než knížka. Jenže je to taky pohled jednoho člověka, který má své oblíbené a zažité postupy, a osobní pohled se kterým se nemusí každý sžít. Vydělávání kůží a kožešin představuje jiný pohled na stejnou problematiku, a jako takový je jistě obohacující. V knížce i na mém webu narazíte na informace, které v tom druhém zdroji nejsou. Narozdíl od knihy já mám možnost texty neustále doplňovat, ovšem předem můžu říct, že některé věci popsané v knížce tam nikdy nebudou. Prostě proto, že mě jejich zkoušení neláká, a bez osobního otestování je nehodlám publikovat. Pokud vás tedy domácí činění zajímá, a chcete se obohatit o znalosti získané od někoho jiného (což je vždy na prospěch věci), pak je knížka právě pro vás.
Komentáře