Domácí soustružení

Hledání

Aktuality

Počet návštěv od 10.1.2012

statistiky

Příčné soustružení s dutinou

Typ soustružení produkující většinou misky a talíře. Při příčném soustružení používáme dřevo upevněné tak, že jeho vlákna vedou příčně k ose otáčení. Obvykle se pracuje s poměrně velkým a masivním kusem dřeva, máme tedy už jisté požadavky na soustruh. Ten musí umožňovat dostatečně velký točný průměr, a mít dostatečnou sílu, aby utočil masivní kus dřeva. Na druhu stranu není nutné aby soustruh měl příliš velkou točnou délku.

Soustruh: z historických nelze použít smyčcový ani setrvačníkový soustruh (leda u hodně malých průměrů), je nutné vzít pružinový a vybavit se navíc kramárem. U moderních soustruhů potřebujeme především velký točný průměr a nějakou tu univerzálku. Teoreticky by i na moderním soustruhu šlo soustružit misky mezi hroty, pokud bychom použili přípravek podobný historickému kramáru, ale nikdo to nedělá. Univerzálka umožní soustružit volně, a to je mnohem pohodlnější.

Nástroje: Na historické soustružení se používaly výhradně háčky. Na moderních soustruzích umožňujících volné soustružení se používají různé varianty dutinových dlát, háčky lze ale použít také. Struhy na příčné soustružení by měly být masivnější, protože do nich budou narážet mnohem větší síly.

Výrobky: Různé typy misek a talířů. Je to celkem málo variabilní sortiment, zato velmi populární i užitečný. Hodně soustružníků se propracuje k miskám, protože jsou fajn a lidi o ně prostě mají zájem.

Historické fotky dodal Stanislav Kašík


Jídelní misky z pružinového soustruhu
Jídelní misky z pružinového soustruhu
Trosky misky z 15. století
Trosky misky z 15. století
Historický talíř z nálezů v Plzni
Historický talíř z nálezů v Plzni
Kůrová mísa - dub
Kůrová mísa - dub
Miska hranatá s kůrou - švestka
Miska hranatá s kůrou - švestka
Pavučinová dóza - dub
Pavučinová dóza - dub